Pretekli konec tedna je v organizaciji občinskega odbora SDS Slovenske Konjice potekalo srečanje članov in simpatizerjev SDS Celjske regijske koordinacije. Na srečanju so spregovorili kandidati za evropske poslance na skupni lisi SDS-SLS, dr. Milan Zver, Romana Tomc, Patricija Šulin, Franc Kangler, Davorin Kopše in Alja Domjan.

Na dogodku so bili prisotni tudi podpredsednica SDS in poslanka Državnega zbora Republike Slovenije Jelka Godec, poslanci Državnega zbora Republike Slovenije, Bojan Podkrajšek, Marjan Pojbič, Franc Breznik in Žan Mahnič. Dogodka se je udeležil tudi predsednik Celjske regijske koordinacije SDS Bojan Bračko.

Dogodek je povezovala mag. Mojca Inkret, ki je “Sprehod po krajih Celjske regijske koordinacije”, kot so simbolično poimenovali letošnje srečanje, pričela z gostom Brankom Bračkom. Ta je vsem prisotnim zaželel lepo dobrodošlico ter povedal, da “je le tista politična stranka, ki temelji na vrednotah naroda in države, lahko stalnica na političnem prizorišču, to pa je Slovenska demokratska stranka.”

V uvodu je vse prisotne nagovoril še domači poslanec Bojan Podkrajšek, ki je bil mnenja, da Slovenijo 26. maja čaka posebna pot na kateri ni krajših poti, zato je na vse naslovil poziv, da se tega dne udeležijo volitev in prehodijo to pot, saj so te prihajajoče volitve zgodovinsko najpomembnejše.

V nadaljevanju programa so besedo dobili dr. Milan Zver, ki je mnenja, da ima Webrov program odgovore na vse izzive prihodnosti in katerega podpirajo tudi v SDS in SLS. Tudi koalicija SDS z SLS je po Zverovih besedah zmagovita kombinacija, ki bo v primeru zmage na volitvah zmanjšala demokratični deficit, ki ga ima naša trenutna vlada.

Romana Tomc je v svojem nagovoru povedala, da se je v zadnjem mandatu zavzemala za izboljšanje socialnih in zaposlitvenih razmer tako v Sloveniji kot v Evropski uniji. Njen najpomembnejši projekt je bil ureditev avstrijske diskriminatorne zakonodaje, ki je urejala, da starši otrok, ki delajo v Avstriji in prihajajo iz drugih držav prejemajo nižje otroške dodatke kot starši otrok, ki živijo v Avstriji. Veliko svojega dela je opravila tudi na področju davkov, bančništva in zavarovalništva ter nenazadnje je nadaljevala delo, ki ga je v Sloveniji pričel dr. Logar s pranjem denarja v NLB.

Patricija Šulin je poudarila, da lahko skupna lista z visoko udeležbo na evropskih volitvah doseže zmagovit rezultat za Slovenijo. Njeno dosedanje delo je bilo zaznamovano z evropskim proračunom in skladi iz katerih črpa sredstva tudi Slovenija. Bistveno se ji zdi, da Slovenci in Slovenke spoznamo, da smo v zadnji perspektivi zaradi slabe politike vlade večino sredstev pustili v Bruslju. “Pri črpanju EU sredstev v Sloveniji ne moremo biti zadovoljni, lahko pa bi bili uspešnejši, če bi ustanovili pokrajine. V pogajanjih o novi finančni perspektivi sem si prizadevala za povečanje kohezijskih sredstev, da se Evropa še naprej razvija enakomerno,” je zaključila Šulinova.

Franc Kangler je v svojem nagovoru povedal, da je v času desne vlade znala Slovenija črpati evropska sredstva in da so se v tem času gradile šole, obnavljale ceste in kulturni domovi, denar je bil za kmete in človek je človeka spoštoval.Če ne bomo na naslednjih državnozborskih volitvah spremenili vodenja slovenskega parlamenta in predsednika vlade, se ljudem slabo piše”, je še zaključil Franc Kangler.

“Slovenija je bila leta 1990 in 1991 na razpotju, a smo se prav odločili”, je svoj nagovor pričel Davorin Kopše. Prav tako po njegovih besedah tudi danes pred evropskimi volitvami stojimo na razpotju že shojenih poti in bomo ponovno v položaju, ko bo potrebno izbrati pravo pot. Želi si, da izberemo pot, ki nam bo zagotovila varnost, enotnost, demokracijo, svetlo prihodnost, mir in pogoje za ustvarjanje družin. V svojem nagovoru se je Kopše dotaknil tudi invalidov, ki jih je trenutno v Evropi okoli 80 milijonov in nadaljeval, da vsakdo izmed nas lahko vsak trenutek postane invalid. “Poskrbeti je treba, da bo življenje 80 milijonov ljudi bolj optimistično in predvsem človeka vredno”, je v svojem razmišljanju še dodal Davorin Kopše.

Alja Domjan je nagovor kandidatov zaključila z besedami, da si moramo želeti Evrope v kateri bodo imele ženske fleskibilen delovni čas in jim bo to omogočalo več časa nameniti otrokom, da morajo v slovenskih vrtcih prevladovati slovenski otroci in ne tuji otroci ter pogoje, ki bodo dedkom in babicam omogočale nasmejan vsakdan, ker bodo njihove pokojnine višje.

Na koncu programa je še nekaj besed v razmislek pred prihajajočimi volitvami vsem zbranim namenila poslanka Državnega zbora in podpredsednica SDS Jelka Godec, ki je v uvodu povedala, da prihaja iz Ponikve o koder prihajajo veliki Slovenci in Evropejci. “Če smo leta 1991, 2004, 2007 vedeli, kaj je nacionalni interes, torej razvoj Slovenije v Evropi, se danes zdi, da tega več ne vemo. Vem pa, da to vedo naši kandidati. Verjetno enako, kot je vedel Gustav Ipavec, ko je cesarju na šentjurski železniški postaji zapel Slovenec sem”, je povedala Jelka Godec. Godčeva je zaključila z besedami, da bomo lahko z izbiro kandidatov na skupni listi SDS-SLS v Evropski parlament izvolili zaupanja vredne ljudi.

M.I.