Naslednji teden pričetek poskusnega obratovanja vozlišča P+R v Celju

Foto: MOC

Za sistem vozlišča P+R (Park and Ride), ki ga je Mestna občina Celje (MOVC) gradila na Ulici XIV. divizije, so v teh dneh prejeli uporabno dovoljenje. To občini omogoča, da bo v prihodnjem tednu pričela s poskusnim obratovanjem samega sistema. Prva električna kolesa, ki so namenjena tistim, ki tam parkirajo svoj osebni avto, bodo uporabnikom prihodnji teden že na voljo. Uradno svečano otvoritev načrtujejo v juniju ali juliju, ko naj bi se življenje zaradi rahljanja ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa vrnilo v ustaljene tirnice. V prehodnem obdobju bo uporaba sistema brezplačna, so še zapisali na MOC.

Sistem vozlišča P+R je občina začela graditi lani poleti. Konec leta je zaključila z gradbenimi deli, spomladi pa so pričeli z nameščanjem opreme. Naložba je ocenjena na okoli 450.000 evrov. Dobrih 229.000 evrov bodo prejeli iz mehanizma Celostnih teritorialnih naložb, ostali denar pa je zagotovljen iz mestnega proračuna.

Foto: MOC

V sklopu projekta so zgradili 35 parkirnih mest za osebna motorna vozila. Tri parkirna mesta so namenjena  invalidom, štiri pa voznikom električnih avtomobilov. Neposredno ob parkiriščih je predvidenih 35 stojal za kolesa v sistemu javne izposoje koles (KolesCE). Občina je poskrbela tudi za postavitev servisnega stojala za nujna popravila koles, varovano pokrito kolesarnico za pet koles in uredila osem parkirnih mest za avtodome. Na vozlišču je nameščena tudi polnilna postaja za električne avtomobile in zasajena so nova drevesa. Z odprtjem sistema vozlišča P+R bomo po vzoru drugih sodobnih evropskih mest so na občini ponudili možnost cenovno ugodnega in udobnega parkiranja z neposrednim dostopom do javnega prometa.

Sistem vozlišča P+R so zgradili ob robu mesta, ki obiskovalcem omogoča hiter dostop do kulturnih, zgodovinskih in turističnih znamenitosti, Mestnega parka in med drugim do Mestnega gozda. Nenazadnje ponuja tudi čudovit razgled na Stari grad Celje in Savinjo.

M.I.