Medtem ko so se Socialni demokrati na čelu s Tanjo Fajon odločili v zbiranje podpisov za referendum, so naleteli na kritičen odziv znotraj stranke. Delo poroča, da je bila do odločitve vodstva SD v prvi vrsti kritična nekdanja ministrica za obrambo Ljubica Jelušič, ki področje obrambe zelo dobro pozna. Do odločitve o (ne)investiranju v vojsko sta prav tako kritična vodja odbora za obrambo iz vrst SD Samo Bevk in dolgoletni vodja poslanske skupine Matjaž Han. Po mnenju Bevka Slovenska vojska nujno potrebuje posodobitve in boljšo opremo, sam referendum pa bi to vprašanje še samo spolitiziral. Han meni, da trenutno ni čas promoviranja stranke z nasprotovanjem investicij v vojsko, temveč za podpro dobrih usmeritev. “Dobre stvari, ki jih vlada sprejme in predlaga je treba pač podpreti, ne glede na to, da je na oblasti Janez Janša,” je dejal Han, ki je bil v preteklosti kritičen tudi do zloglasnega člana Levice Mihe Kordiša, ki je poslance SD prav zaradi glasovanja o investiranju v vojsko označil za “kolaborante”. 

V Socialnih demokratih so bili mnenja, da bodo z izvolitvijo predsednice Tanje Fajon učvrstili svojo stranko. Kot smo že pisali, je SD na občinskem nivoju že pričela izgubljati svojo podporo. Pisali smo že, da Fajonova izgublja močne župane, nasprotovanje znotraj stranke pa se je tokrat pričelo kar znotraj centrale. Tokratni kamen spotike naj bi tako bilo zbiranje podpisov za referendum o financiranju vojske, kar pa ni bilo po godu tistemu delu stranke, ki dejansko delo vojske dobro pozna in tistih, ki podpirajo dobre usmeritve vlade, ne glede na to, da je na oblasti desnica oziroma Janez Janša.

 

Po pisanju Dela, je nemir v stranki povzročilo ravno omenjeno zbiranje podpisov o razpisu referenduma o zakonu o investicijah v vojsko. Referendumu so v stranki nasprotovali tisti, ki so seznanjeni s tako imenovano vojaško stroko. Posamezna negodovanja znotraj stranke so se tako pojavila, ko se je stranka podala v zbiranje podpisov za referendum o vojaških investicijah, za katerega je prejšnji teden državni zbor sklenil, da je nedopusten. Medtem ko je SD skupaj s svojo radikalno usmeritvijo v državni zbor skupaj z Levico podala več kot 28 tisoč podpisov za začetek postopkov referenduma, pa se je slovenskim vojakom postavila v bran tudi nekdanja ministrica za obrambo iz vrst SD, Ljubica Jelušič.

Avtorica Sara Rančigaj, več lahko preberete tukaj.