NEDOPUSTNO: Poslanec Miha Kordiš svoje poslanske kolege ozmerjal s svinjami!

Foto: demokracija.si

V članku “Miha Kordiš svoje poslanske kolege ozmerjal s svinjami”, avtorja I.H. lahko beremo, da so se v stranki Levica  na spremembo dohodninske lestvice odzvali zelo nedostojno in neprimerno za nekoga, ki je prisoten v hramu demokracije. »Kdor od poslank in poslancev je včeraj podprl zvišanje lastne plače za 700 evrov letno in zato zavrtal 135 milijonov evrov luknje v proračun – danes pa to luknjo polni z jemanjem 200 evrov dodatka revno zaposleni materi samohranilki – je navadna svinja,« seje na Facebook strani glasil zapis Mihe Kordiša enega od poslancev Levice.

Foto: facebook.com

Njegov zapis se je nanašal na spremenjeno dohodninsko lestvico, ki prinaša dvig plače njemu samemu in vsem njegovim kolegom v Državnem zboru. Meje so se s sprejetjem tega zakona v vseh petih razredih za odmero dohodnine zvišale. Po novem bodo v najvišji razred s 50 odstotno obdavčitvijo uvrščali zavezanci z neto leto davčno osnovo nad 72.000 evrov, kar je za 1000 evrov več kot je bilo to sedaj.

Po 1. januarju 2020 bo stopnja davka v najnižjem dohodninskem razredu ostala 16 odstotkov, v njega pa bodo po novem vključeni vsi zavezanci, ki bodo letno dosegli neto davčno osnovo 8.500 evrov, sedaj je bila ta višina pri 8.021,34 evra. V drugem in tretjem dohodninskem razredu se stopnja davka z letom 2020 niža za 1 odstotek. V drugem bo tako po novem davčna stopnja 26 odstotkov, v tretjem pa 33 odstotkov. S tem naj bi se razbremenilo predvsem tiste, ki so v srednjem dohodninskem razredu.

Večina poslank in poslancev tudi vztraja pri podpori noveli zakona o socialnovarstvenih prejemkih s katero se ukinja dodatek za delovno aktivnost. Po mnenju ministrice za delo trenutna ureditev prejemnike dodatka odvrača od aktivnega iskanja polne zaposlitve in nima več enakega učinka kot ga je imela ob sprejetju leta 2012, ko je bila Slovenija v globoki krizi.

Tudi temu predlogu nasprotujejo v Levici, ker gre po njihovem za protisocialen ukrep in bo ljudi, ki so sedaj prejemali ta dodatek potisnil pod prag revščine.

Članek “Miha Kordiš svoje poslanske kolege ozmerjal s svinjami”, je dosegljiv tukaj: https://www.zurnal24.si/slovenija/kordis-svoje-poslanske-kolege-ozmerjal-s-svinjami-336124