Ta vikend ne okupirajte turističnih središč. Če bo gneča tam, nismo dosegli ničesar. Ta vikend je namenjen vam. Vam na domačih lokacijah, kjer živite. Takih nedelj, ko ne bomo imeli kam iti, bo še veliko. Naj bo to prva od takih nedelj,” je na tiskovni konferenci posvaril uradni govorec Kriznega štaba RS Jelko Kacin pred množičnimi obiski slovenskih turističnih točk. Vendar so njegove besede pri nekaterih posameznikih naletele na gluha ušesa. Objavljamo včerajšnje fotografije s parkirišč, ki so izhodiščna točka za pohodniško pot na Krim.

Kot kaže, je nekaterim ljudem težko dopovedati, da se lahko virus COVID-19 zajezi le s samoizolacijo in karanteno, sicer bo napadel številne nedolžne – po njihovi zaslugi. To pričajo tudi posnete fotografije s parkirišča v naselju Iška – v občini Ig in v naselju Strahomer, kamor parkirajo pohodniki, ki se podajo proti Krimu. Podobno je bilo tudi v četrtek in petek v Iškem Vintgarju.

To le dokazuje, da se nekateri resno ne zavedajo resnosti situacije, v kateri se je znašla Slovenija. Kot kaže si nekaj neodgovornih posameznikov želi, da zaradi lastne nepremišljenosti Slovenija doživi italijanski scenarij, ki ga spremljamo vsakodnevno iz italijanskih medijev.

Foto: Nova24TV

Vlada prisiljena zaradi nediscipline stopnjevati ukrepe
Vlada si prizadeva, da bi zdravstveno krizo premagala brez kakršnihkoli ukrepov, toda nedisciplina in neupoštevanje pravil jo silita v vedno strožje ukrepe. V današnji izjavi za javnost je uradni govorec Kriznega štaba naznanil, da vlada pripravlja ukrep, po katerem bodo morali prebivalci ostati v svojih občinah. Kot pravi, gre za dobronamerno potezo, po katerem bi morali prebivalci ostati na območju lastne občine. “Ta ukrep pripravljamo in usklajujemo na medresorski ravni. Pogovarjamo se o tem, da bi bil čim bolj življenjski in da ne bi povzročil težav pri pretoku ljudi pri nujnih opravilih ter v službe, ki jih morajo opravljati,” je dejal.

Foto: Nova24TV

Ljudje še vedno hodijo na morje in v hribe
Na težavo dnevnih turistov so opozorili tudi župani “obalnih” občin. Številni Slovenci namreč v tem obdobju, ko imajo veliko prostega časa, tega ne preživljajo doma, temveč hodijo na morje, kjer je opaziti veliko gnečo. Številni so se iz osrednjeslovenske regije za čas karantene preselili na vikende ob morju, kar predstavlja določeno grožnjo za prenos nevarnega koronavirusa.

“Na obali se župani upravičeno sprašujejo, kaj to pomeni za širitev bolezni, če ljudje iz osrednjega dela Slovenije množično prihajajo na obalo. Prosim vas, ne delajte tega. Bodimo disciplinarni in bodimo odgovorni do vsakega posameznika, do naših najbližjih in predvsem do ljudi, ki živijo na naši obali in drugih turističnih središčih,” je svaril Kacin.

Ostanite doma poziva stroka, estradniki, športniki, Vlada Republike Slovenije …
V tem obdobju se v vseh slovenskih medijih oglašuje slogan #ostani doma, ravno z namenom, da se bomo lažje zavedali pomena izolacije od javnega življenja. Pozive, naj ostanemo doma, smo slišali že od številnih zdravstvenih strokovnjakov, estradnikov, športnikov, politikov …

Primerjava. Kaj se zgodi, če ima posameznik 0,76 kontaktov izven družin in v primeru če ima posameznik le 0,16 kontaktov izven družine. (Foto: Twitter)

Avtor Luka Perš, članek je bil prvotno objavljen tukaj.