Nekdanjemu direktorju NPU Darku Muženiču se obeta preiskava evropskega tožilstva, zaradi domnevnega oškodovanja evropskih sredstev

Foto: Zajem zaslona (YouTube)

Nekdanjega šefa Nacionalnega preiskovalnega urada Darka Muženiča naj bi po poročanju Požareporta pod drobnogled vzelo evropsko tožilstvo. Nova24TV, ki povzema Požareport naj bi Darka Muženiča preiskovali zaradi domnevne goljufije na škodo Evropske unije, ker naj bi omogočil pridobitev protipravne premoženjske koristi v višini 60 tisoč evrov.

Ob tem Bojan Požar še piše, da naj bi bil Muženič ovaden zaradi štirih kaznivih dejanj povezanih z domnevno zlorabo evropskih sredstev. Muženič, ki ga je na mesto generalnega direktorja NPU-ja imenovala vlada Marjana Šarca, je trenutno še vedno zaposlen na NPU-ju.

Kazensko ovadbo je podpisal sedanji direktor urada za preprečevanje pranja denarja na Ministrstvu za finance Damjan Žugelj. Obtožnica Muženiča bremeni: “suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev, kaznivega dejanja nevestnega dela v službi ter storitve kaznivega dejanja goljufije na škodo Evropske unije.” V ovadbi je zapisano, da Muženiča sumijo pridobitve protipravne premoženjske koristi zase in skupine ovadenih oseb, v času, ko je bil direktor urada za preprečevanje pranja denarja. Po navedbah Bojana Požarja bi ga naj izdal lastnoročni podpis.

Pri tem je potrebno še spomniti, da je bil Muženič na čelo NPU imenovan v času vlade Marjana Šarca in to po tem, ko je bil prvi razpis na katerega se je prijavilo pet kandidatov neuspešen. Takratna generalna direktorica Policije Tatjana Bobnar (Šarčev kader) je namreč vse kandidature na prvem razpisu zavrnila. Požar ob tem navaja, da naj bi za imenovanje Muženiča na čelo NPU-ja poskrbel Damir Črnčec. Maja 2021 je Direktor Policije Anton Travner Muženiča razrešil s funkcije direktorja NPU.

Vir: Požareport in Nova24TV