Nekdanji poslanec Marko Bandelli kot znani primorski podjetnik, uveljavlja pravico do nadomestila plače

Foto: Twitter in Siol.net

Res nenavadno je, da nekdanji poslanec in znani primorski podjetnik, ki razpolaga z izredno luksuznim voznim parkom, uveljavlja pravico do nadomesti poslanske plače. In ravno to se dogaja v primeru nekdanjega poslanca SAB Marka Bandellia, ki namesto, da bi se zaposlil v svojem podjetju tako prejema omenjeno nadomestilo.

Odgovorni urednik Siola Peter Jančič se pri tem sprašuje, če je morda Bandelli ugotovil, da je bistveno bolje, da zanj denar trošijo davkoplačevalci kot njegovo podjetje?

Poslancem vsekakor po zakonu pripada nadomestilo plače vendar pod naslednjimi pogoji: “Poslanec, ki mu je prenehal mandat in iz objektivnih razlogov ne more nadaljevati prejšnjega dela ali dobiti druge ustrezne zaposlitve in ne izpolnjuje minimalnih pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine brez zmanjšanja v skladu s predpisi, ki urejajo obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, oziroma s posebnimi predpisi, v katerih je urejena pravica do starostne pokojnine, ima, dokler se ne zaposli ali začne opravljati pridobitne dejavnosti oziroma dokler ne izpolni navedenih pogojev za upokojitev, pravico do nadomestila v višini 80 odstotkov zadnje plače, ki jo je prejemal, ko je opravljal funkcijo …” 

Glede na to je sedaj na mestu morda tudi razlaga, zakaj Bandelli ni poravnal 1000 evrov stave, ki jo je izgubil proti poslancu SDS Deanu Kalohu. Stava bi sicer bila namenjena v dobrodelne namene.

Vir: Nova24TV