Nemčija bo lahko z začetkom prihodnjega leta znova deportirala ljudi v Sirijo, kar je bilo od leta 2012 prepovedano. Odločitev po dvodnevnem srečanju nemškega notranjega ministra z ministri zveznih dežel bo omogočila, da bodo o deportacijah znova odločali od primera do primera, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Notranji minister Spodnje saške, socialdemokrat Boris Pistorius je sicer povedal, da bo deportacija v Sirijo, kjer je še vedno vojna, težavna. Spomnil je, da trenutno med Nemčijo in Sirijo ni neposredne letalske povezave. Prav tako Nemčija nima diplomatskih odnosov z vlado sirskega predsednika Bašarja al Asada in vprašanje je, ali jih je pripravljena vzpostaviti v ta namen, je dodal.

Državni sekretar na nemškem notranjem ministrstvu Hans-Georg Engelke pa je poudaril, da je treba vsaj razmisliti o deportaciji sirskih državljanov, ki veljajo za nevarne. “Tisti, ki zagrešijo resne zločine ali zasledujejo teroristične cilje, da bi škodovali naši državi in prebivalcem, morajo zapustiti državo,” je dejal.

Splošno prepoved deportacij v Sirijo so v Nemčiji uvedli leta 2012, odtlej pa so jo redno podaljševali. Danes v večjem delu Sirije ne divja več državljanska vojna, zato se lahko sirski migranti vrnejo v Sirijo.

Avtor: V.D., članek je bil prvotno objavljen tukaj.