Zavzeto udeležbo na borčevskih proslavah kot je v Dražgošah in vneto politkolesarjenje v vročih poletnih dneh, ko se večina ljudi hladi v senci na morju ter v hribih mnogi izvajajo v povezavi z denarjem, ki jim je dodeljen. Zavedati se je potrebno, da imamo v Sloveniji kljub dejstvu, da bo od konca 2. svetovne vojne kmalu minilo 76 let še vedno 4.673 družinskih borčevskih pokojnin. Te se namreč v nekaterih primerih dedujejo iz roda v rod kot smo to priča plemiškim nazivom angleške kraljeve družine.

Na drugi strani je tovrstnih veteranskih družinskih pokojnin, ki jih prejemajo sorodniki udeležencev vojne za Slovenijo le 230. Od konca vojne za Slovenijo je minilo 30 let. Kot kažejo nekateri podatki so prejemniki borčevskih pokojnin tudi člani podmladka SD in Levice ter člani antijanšističnega oziroma protivladnega boja. V veliko primerih gre za prejemnike borčevskih pokojnin tudi za osebe, ki niso v rokah držali še nikoli puške, nekateri pa so se rodili celo po osamosvojitvi Slovenije.

Podatek o številu upravičencev do borčevskih pokojnin izhaja iz Letnega poročila ZPIZ za leto 2020 in se nanaša na mesec junij 2020. Ob dejstvu, da je prejemnikov borčevskih pokojnin bistveno večje kot tistih, ki prejemajo veteranskih pokojnin, so prve tako v povprečju bistveno večje kot druge. Iz državnega proračuna je bilo tako v letu 2020 za borčevske pokojnine namenjenih nekaj manj kot 12.000.000 evrov med tem, ko je bilo na drugi strani za veteranske pokojnine namenjenih malo več kot 1.500.000 evrov.

Več lahko preberete na spodnji povezavi.

 

Vir: Nova24TV

Uredništvo