Neuradno: Branko Masleša naj bi moral predložiti potrdili o diplomiranju in pravosodnem izpitu

Foto: Zajem zaslona (YouTube)

V četrtek naj bi člani sodnega sveta že tretjič razpravljali o diplomi in pravosodnem izpitu vrhovnega sodnika Branka Masleše. Vendar tudi tokrat ni uradno znano, kaj se je na seji dogajalo, saj so člani Sodnega sveta stavbo zapustili skozi zadnja vrata in se s tem izognili novinarskim vprašanjem. Kljub vsemu naj bi novinarji Demokracije iz zanesljivih virov izvedeli, da mora Branko Masleša predložiti potrdila o diplomiranju in pravosodnem izpitu. Kljub vsemu gre za neuradne informacije.

Četrtkova seja Sodnega sveta naj bi bila zelo burna, predsednik Vladimir Horvat pa naj bi celo zadrževal zapisnik seje. Običajno so sklepi sej Sodnega sveta kaj kmalu objavljeni na spletni strani, toda temu tokrat ni tako. Po poročanju Demokracije zapisnik naj ne bi ugledal luči javnosti, saj naj bi danes na Vrhovnem sodišču potekala nekakšna pol uradna seja. Kaj bo tema te seje ni znano. Lahko pričakujemo odstop Branka Masleše?

Spomnimo. Lani se je pojavil dvom o diplomi Branka Masleše, ki naj bi pred pol stoletja diplomiral na sarajevski pravni fakulteti. Dekanja Pravne fakultete v Sarajevu je nato potrdila, da je Masleša pri njih diplomiral in zavrnila očitke o ponarejanju. A težava je nastala glede pravosodnega izpita, saj pravosodni izpit opravljen nekdanji Republiki BiH v Sloveniji ni veljaven, poleg tega pa je zakon Republike BiH določal, da mora imeti kandidat za opravljanje pravosodnega izpita najmanj leto dni prakse, česar Masleša ni izpolnjeval.

Jasno je vsaj dvoje: Masleša s svojo diplomo ni pridobil univerzitetne stopnje izobrazbe, njegov pravosodni izpit ni bil opravljen v skladu z zakonodajo.

Celoten članek si lahko preberete tukaj.

Vir: Demokracija