Neverjetno: Pobuda za preimenovanje letališča dr. Jožeta Pučnika v letališče Franca Severja Frante

Dve povsem nasprotujoči si osebnosti slovenske zgodovine: disident, demokrat in osmosvojitelj dr. jože Pučnik ter revolucionar in socialist Franc Sever Franta. (Foto: Muzej novejše zgodovine, posnetek zaslona)

Pristojne institucije so v teh dneh prejele elektronsko sporočilo Bojana Žvikarta, z namenom, da bi slovensko letališče dr. Jožeta Pučnika preimenovali v letališče Franca Severja Frante. Gre za nerazumljivo potezo, kljub temu, da je bil Franta letalec in direktor letališča, vendar naj bi sodeloval pri povojnih pobojih in kršenju človekovih pravic.

Znano je tudi, da je bil Franta za razliko od Jožeta Pučnika, ki je trpel pod socialističnim režimom in si prizadeval za osamosvojitev, član Zveze borcev Slovenije, ki je vseskozi nasprotovala osamosvojitvi Slovenije.

Kljub temu, da v nekaterih dejanjih Franca Severja Franto vidijo kot pomembnega človeka v slovenski zgodovini, nekatera dejanja kažejo, da naj bi sodeloval pri revoluciji, ki je eden najbolj krvavih obdobij naše zgodovine.

Poleg tega nekateri dokumenti kažejo, da naj bi bil Franta z izborom dolenjskih domobrancev sodeloval v povojnih pobojih na Teharju. Sam je tudi priznal, da je bil konec maja 1945 poklical v obveščevalni oddelek armade.“Dobil sem nalogo, da grem v Celje, v štab enote KNOJ (Korpus narodne obrambe Jugoslavije), kjer je bil nameščen eden od polkov. Tam naj bi bili ujeti domobranci iz Dolenjske, ki so jih Angleži vrnili nazaj v Jugoslavijo. Izmed njih naj bi izločil tiste, ki so bili nedolžni oziroma prisiljeni v sodelovanje z okupatorjem, in mladoletne.”

Več lahko preberete na spodnji povezavi.

Vir: Nova24TV