Nezakonitim migrantom in tihotapcem je potrebno dati jasen signal, da v Evropski uniji nezakonite migracije niso niti zaželene niti dovoljene

Na včerajšnjem plenarnem zasedanju V Bruslju so evropski poslanci med drugim razpravljali tudi o migrantski situaciji v Bihaču. Evropski poslanec iz vrst ELS dr. Milan Zver je pri tem poudaril, da bi morali evropski parlamentarci o tej temi spregovoriti že zdavnaj, kar bi pripomoglo k temu, da ne bi danes govorili o težavah ampak o rešitvah. Zaradi tega se sedaj Evropa sooča s posledicami problema.

»Upravljanje EU z migracijami zgleda tako, da rep maha s psom, ne pa obratno,« je bil slikovit dr. Zver. Prav tako je izrazil kritičnost do odziva Evropske unije v povezavi z migracijami ter ocenil, da zaradi neustreznega odziva balkanska pot realno obstaja kot tudi drugi problemi, povezani z nezakonitimi migracijami.

Dr. Zver je še poudaril: »Problem migracij se mora reševati predvsem na izvoru. Ker tega ne počnemo, so notranje meje izjemno prepustne, tudi v Sloveniji, kjer se iz meseca v mesec povečuje število prehodov meje s strani nezakonitih migrantov in v organizaciji tihotapcev, ki jo vsa mašinerija, ki jo premoremo v EU, ne more premagati. Varnostna situacija na slovenski južni meji se je popolnoma spremenila: ljudi je strah«.

Evropska unija naj bi si po besedah poslanca zadala jasne cilje glede vračanja nezakonitih migrantov nazaj v varne države oziroma države izvora, zato je prepričan, da je še toliko bolj neodgovorno dejstvo, da se teh ciljev niti približno ne spoštuje. Prepričan je, da je potrebno pripraviti jasno politiko tako s kratkoročnimi kot dolgoročnimi ukrepi. »Ravno zato, ker nezakonitih migrantov ne vračamo, zmanjkuje prostora za resnične begunce, torej tiste, ki so dejansko v življenjski nevarnosti v svojih državah. Tudi, kar se Bihaća tiče. Predvsem pa je treba nezakonitim migrantom in tihotapcem dati jasen signal, da v Evropski uniji nezakonite migracije niso niti zaželene niti dovoljene,« je svojo razpravo zaključil dr. Milan Zver.

M.I.