Nezaslišano! Vlada spremembe Zakona o zaposlovanju tujcev opravičuje na plečih starejših in nesprejemanja v domove zaradi domnevnega pomanjkanja delovne sile

Foto: pixabay.com

Kljub temu, da se jutri obeta največji protest upokojencev v zgodovini Slovenije, želi vlada še vedno svoje odločitve utemeljevati na njihovih plečih. Zadnji v vrsti takšnih odločitev naj bi bila želja po opravičevanju sprejetja sprememb Zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev, s tem, da naj bi primanjkovalo delavcev v domovih za starejše. ob tem pa še navajajo, da naj bi to onemogočalo sprejemanje starejših v domove za starejše.

“V Sloveniji smo prvič priča položaju, kjer ne moremo sprejemati ljudi v domove za starejše, ker v njih primanjkuje delavcev. S tovrstnimi težavami pomanjkanja delavcev se soočajo tudi drugod,” svojo odločitev oziroma željo po spremembi zakonodaje utemeljujejo na Vladi RS. V obrazložitvi Ministrstvo za delo ponovno navaja, da so postopki dolgotrajni, ker naj bi bili postopki zaposlovanja tujcev dolgotrajni, ker se med drugim preverja tudi znanje slovenskega jezika.

V največji opozicijski stranki SDS so do takšne odločitve koalicije in vlade kritični. Njihov poslanec mag. Branko Grims je v razpravi poudaril, da celo župani koalicijskih strank opozarjajo, da takšne spremembe pomenijo večje možnosti zlorabe socialnih transferjev. med temi sta župana SD iz Kranja in Velenja. kot drugo pomanjkljivost oziroma “nevarnost” poslanec Grims vidi v razvrednotenju znanja slovenskega jezika, saj uspešne integracije tujcev ni brez znanja uradnega jezika.

Vir: Vlada RS in SDS