Po podatkih sledilnika za covid-19 smo danes na 834 novih primerih, kar je 16,06 odstotkov od 5196 testiranih. Primeri okužb se dogajajo s sedem do štirinajst dnevno zamudo, so zapisali na Twitterju, “Če začnemo ukrepe upoštevati danes, bo trajalo še kakšen mesec, da se stanje umiri.” Podatke o okužbah, se bo od danes naprej objavljalo dvakrat dnevno, so še zapisali.

V štirinajstih dneh je bilo izdanih 455 TAN kod, v aplikacijo #OstaniZdrav pa si jo je nato dejansko vneslo 282 ljudi, so v torek navedli na ministrstvu. Vnos kode, ki uporabnike drugih telefonov z naloženo aplikacijo obvesti, da so bili nekje v stiku z okuženo osebo, je namreč prostovoljen. Gre za enega od ključnih korakov, s katerim lahko prav vsak uporabnik, ki ima naloženo aplikacijo #OstaniZdrav, učinkovito prepreči nenadzorovano širjenje okužbe, so poudarili v sporočilu za javnost. Na ministrstvu apelirajo na uporabnike, da kodo čim prej po prejemu vnesejo v aplikacijo.

Včeraj je bilo 834 na novo potrjenih okužb, testov pa so opravili 5196. 242 oseb je bilo hospitaliziranih, od teh je rabilo 45 oseb tudi intenzivno nego. Štiri osebe so umrle. NIJZ in laboratoriji glede na število primerov ne zmorejo več sproti obdelati toliko podatkov, pa tudi epidemiologi ne morejo izslediti vseh kontaktov. Ne čakajmo na navodila in predpise, uporabljajmo vse ukrepe, ki jih lahko, že danes. “Zdrava pamet v zdravem telesu,” so zapisali na profilu sledilnika za covid.

Avtorica Sara Bertoncelj, več lahko preberete tukaj.