Notranja ministra Slovenije in Avstrije s policisti o nadzoru meje z droni

Twitter

Ljubljana 14. oktober 2020 – Včeraj sta se slovenska in avstrijska policija na avstrijski strani mejnega prehoda Šentilj srečali z namenom izvedbe vaje nadzora meje z droni. V času vaje sta se srečala tudi notranji minister Slovenije Aleš Hojs in notranji minister Avstrije Karl Nehammer. Na srečanju sta si bila ministra enotna, da je med državama zelo dobro sodelovanje v boju zoper nezakonite migracije.

Na srečanju sta se ministra dogovorila tudi o nekaterih rešitvah, ki so povezane s pretočnostjo mejnih prehodov, zavzela sta se za intenzivnejše sodelovanje z Zahodnim Balkanom za preprečevanje nezakonitih migracij. Na srečanju sta izrazila tudi željo, da bi kljub porastu okužb s covid-19 meje ostale odprte.

Na vaji so policisti pokazali kako lahko moderna tehnologija pomaga pri nadzoru državne meje in nadzoru zoper organiziran kriminal.

V tem trenuktu Avstrija razpolaga s 40 droni in 90 piloti, ki lahko s temi droni upravljajo. Slovenija ima trenutno 24 dronov, v teku je še nabava 50 dodatnih dronov.

Ministra sta se na srečanju dotaknila tudi skupnega boja zoper nezakonite migracije, ob tem je Hojs podprl predlog Avstrije o skupni rešitvi migrantske politike z notranjimi ministri Hrvaške, Srbije ter Bosne in Hercegovine.

“Precej časa sva namenila pobudi Avstrije, da se s kolegi ministri Hrvaške, Bosne in Hercegovine in Srbije pogovorimo o tem, kako bolje zavarovati zunanjo mejo EU,” je dejal Hojs.

Avstrijski notranji minister Nehammer je na srečanju povedal: “Pred nami so veliki izzivi, saj se v BiH in Srbiji nahaja 20.000 migrantov. Od turških provokacij EU je opaziti večji pritisk na naše meje, zato pričakujem, da bo sistem, ki smo ga danes preskusili, začel delovati prihodnje leto. Letos smo v naši državi odkrili že 250 tihotapcev migrantov.”

Vir: Moja Dolenjska