Včeraj je policija javnost obvestila, da so ugotovili, da je skupina petih tujcev, v kateri so bili 19-letni državljan Libije, 26-letni državljan Maroka in 36 ter dva 28-letna državljana Alžirije na različne načine pripotovala iz matičnih držav v Bosno in Hercegovino.

V noči iz 9.5.2019 na 10.5.2019 so odpotovali proti Hrvaški, kjer so državno mejo prestopili na nedovoljen način. V jutranjih urah so v bližini Siska odvzeli osebni avtomobil, kateri je bil parkiran ob cesti s ključi v vozilu. Pot je z avtomobilom skupina nadaljevala proti Sloveniji. Prav tako so državno mejo iz Hrvaške v Slovenijo prestopili na nedovoljen način ter v nadaljevanju potovali po avtocesti A4 od Ptuja proti Ljubljani. Po poročanju spletnega portala Politikis so bili izven naselja Tepanje na avtocesti A1 udeleženi v prometni nesreči ter so s kraja nesreče pobegnili. V koordinirani akciji je policija takoj po nesreči izsledila in prijela tri tujce, dva pa okoli 15. ure v bližnjem gozdu. Vsi tujci so med postopkom zaprosili za mednarodno zaščito, zaradi česar so bili v nadaljevanju prepeljani v azilni dom, kjer bodo vodili nadaljnji postopek.

Ugotovljeno je bilo tudi, da so bili trije tujci iz skupine v preteklosti že obravnavani za nelegalni prihod v Slovenijo in v postopku uspešno odstranjeni iz Slovenije v Hrvaško. Med izvajanjem postopka je policija obvestila Okrožno državno tožilstvo, hrvaške varnostne organe ter druge službe, katere so pristojne za vodenje postopka s tujci. Po navedbah policije bodo osebni avtomobil vrnili lastniku, zadevo pa bodo zaključili s poročilom na državno tožilstvo.

 

Vir: Politikis