Nova aplikacija za preverjanje PCT pogojev na voljo jeseni

Po besedah direktorja NIJZ Milana Kreka v sodelovanju z ministrstvom za zdravje pripravljajo pravno podlago za aplikacijo, namenjeno preverjanju izpolnjevanja PCT pogojev. Aplikacija naj bi med drugim omogočala tudi učinkovit nadzor nad istovetnostjo. Krek pričakuje, da bo podlaga pripravljena do jeseni, ko bo na voljo tudi posodobljena aplikacija.

Po besedah direktorja NIJZ posodobljena aplikacija ne bo prikazovala vseh podatkov, ki jih prikazuje prvotna aplikacija ampak samo ključne podatke, ki so pomembni za nadzor. Ob tem je še pojasnil, da trenutno v Sloveniji prevladuje različica delta, zato je v izogib novemu zapiranju nujno spoštovanje najpomembnejših ukrepov.

Milan Krek si želi, da bo novi aplikaciji zeleno luč “prižgala” tudi informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik, saj je v zadnjih dneh navajala, da ni formalno seznanjena z nobeno od obeh aplikacij.

Spomnimo, da so na NIJZ 23. julija predstavili aplikacijo za preverjanje PCT vendar so jo še isti dan umaknili. Zgodilo se je namreč, da je ob branju QR kode evropskega digitalnega potrdila aplikacija razkrila tudi ime in priimek osebe, datum rojstva, ali je oseba novi koronavirus prebolela, je cepljena ali ima negativni test. NIJZ je v petek ponudil novo aplikacijo, ki predstavi samo ali oseba izpolnjuje PCT pogoj ali ne.

Krek upa, da bo zeleno luč dala tudi informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik. Ta je v minulih dneh pojasnila, da formalno ni seznanjena z nobeno od dveh verzij aplikacije Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) za preverjanje izpolnjevanja pogojev PCT. Prelesnikova je NIJZ rok za odgovor glede aplikacije podaljšala do petka.

Na dogajanje se je preko Twitterja odzval tudi premier Janez Janša: “Oboji so imeli navodila vlade, da pri aplikaciji upoštevajo evropske standarde in ne birokratskih muh paradržave. Vsak ukrep, ki ni učinkovit, je zgolj nepotrebno obremenjevanje državljanov,” je bil jasen Janša.

Več lahko preberete na spodnji povezavi.

Vir: Demokracija