Ena najbolj žalostnih epizod v slovenskem pravosodju, zadeva Novič, bi morala dne 11. oktobra 2020 uradno zastarati. Kljub temu pa se to ni zgodilo. “Do sedaj smo podali dve pobudi o tem, da naj se sodni senat izjasni glede zastaranja. Na obe pobudi smo dobili negativni odgovor v smislu, da se senat ne bo izjasnil. Nekaj podobnega pričakujem tudi v prihodnje. Niti tega ne vemo, kdaj naj bi zadeva absolutno zastarala, tudi po podaljšku zaradi korona zakona. Mi predvidevamo, da nekje v drugi polovici decembra,” je za Nova24TV komentiral Milko Novič.

Obtoženi Milko Novič je preživljal kalvarijo, ki si jo ne zasluži nihče na svetu. Decembra 2014 so pred restavracijo Via Bona na ljubljanskem Viču, malo čez pol osmo uro zvečer, umorili direktorja Kemijskega inštituta dr. Janka Jamnika. Osumljenec je nenavadno hitro postal prav Novič, ki naj bi do Jamnika gojil osebne zamere iz preteklosti. A kot se je izkazalo kasneje, sta bila Jamnik in Novič oba žrtvi hudodelskih združb s Kemijskega inštituta, ki naj bi preko različnih naročnikov, iz kemičnih spojin delali drogo za različne kriminalne združbe. Zadeva bi morala z dnem 11.10.2020 zastarati, a kot nam je zaupal Novič, ne ve kako se bo odločila sodnica na prihajajoči obravnavi. Sedaj čakajo le še tretje mnenje sodnih izvedencev balistične in kemijske stroke iz Avstrije. “Na zadnji obravnavi nam je bilo sporočeno, da naj bi Avstrijci izdelali mnenje nekje v štirih do šestih tednih,” pove Novič.

“2. 12. 2020 bo minilo šest let odkar me država muči in maltretira v tej zadevi. Od tega sem v priporu in zaporu prestal blizu treh let in pol. Prestana leta bi najraje pozabil, pa ne gre. Zaupanja v nas pravni red nimam nobenega in strah me je, da bi se ponovila situacija in bi me sistem spet potisnil v zapor,” nam odgovarja Novič. Samemu je zelo težko živeti s tem, kar dobro vesta on in njegova družina. Tudi javne obdolžitve nekdanjega direktorja na NPU Darka Majheniča na Planet TV na dan aretacije ne bo pozabil nikoli. “Vse to ni bilo enostavno.” 

Avtor Luka Perš,več lahko preberete tukaj, kjer je bil članek prvotno objavljen.

Na uredništvo je s Kemijskega inštituta Ljubljana prišla zahteva za objavo popravka, ki ga v nadaljevanju v celoti objavljamo:

Zahteva za popravek članka: Nova črna pika za sodišče: Zadeva Novič uradno že zastarala, kalvarija pa se nadaljuje:

V omenjenem prispevku, objavljenim na spletni strani Demokracija.si, dne 12. 10. 2020 novinar zapiše, citiramo:« A kot se je izkazalo kasneje, sta bila Jamnik in Novič oba žrtvi hudodelskih združb iz Kemijskega inštituta, ki bi naj preko različnih naročnikov, iz kemičnih spojin delali drogo za različne kriminalne zveze. Trditev novinarja ni resnična, je zlonamerna in ni podkrepljena z nikakršnimi dokazi. Kemijski institut na trgu nudi izključno storitve raziskav, kemijskih analiz in testiranj, ne prodaja pa kemikalij ali učinkovin fizičnim ali pravnim osebam. Za potrebe raziskav in dela v okviru tržnih aktivnosti se kemikalije naročamo pri uradnih dobaviteljih, izključno za namen eksperimentalnega dela. Vse kemikalije, dostavljene na inštitut, so pod strogim nadzorom ter ustrezno hranjene in ustrezno varovane.