Nova vlada že izvedla prvi eksperiment – poklon rdeči zvezdi, do žrtev tega simbola “mačehovski” odnos

Foto: Twitter (Vlada RS)

“Po štirih dneh odločne zdravstvene reforme in boja proti draginji je Svoboda danes v Tuhinjski dolini v središče pozornosti postavila partizane, rdeče zvezde, in citate Frante,” je zapis Tomaža Štiha. S temi besedami se je odzval na dejstvo, da se je novi obrambni minister Marjan Šarec udeležil proslave, kjer so častili rdečo zvezdo, medtem, ko v Kočevskem Rogu na sobotni spominski slovesnosti ni bilo nobenega predstavnika vlade.

Gre za prvi eksperiment, ki nam jih je obljubljal Robert Golob? Na slovesnosti v Češnjicah v Tuhinjski dolini je Šarec namreč govoril o tem, da je mir največja vrednota, ki jo lahko gojimo. Pri tem je potrebno povedati, da so na omenjeni slovesnosti častili rdečo zvezdo kot simbol upora.

Na drugi strani dan prej v Kočevskem Rogu, kjer so se na spominski slovesnosti predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in delegacija SDS s predsednikom Janezom Janšo poklonili žrtvam povojnih pobojev, ni bilo nobenega predstavnika vlade. Na spominski slovesnosti je bil prisoten tudi predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Saje, ki je pozval k prizadevanju za spravo. Zakaj vlada na sobotni spominski slovesnosti ni zagotovila predstavnika vlada Roberta Goloba na vprašanje Nova24TV ni podala odgovora.

Je pa Marjan Šarec kot obrambni minister na nedeljski slovesnosti govoril o osebi, ki ni združevala ampak razdvajala. V govoru se je spomnil Franca Severja Franto, ki naj bi bil udeležen v več povojnih pobojev. V nastopu je posebno pozornost novi minister namenil tudi rdeči zvezdi. “Vsako leto nas sprašujejo, zakaj se spet dobivate, saj je vsako leto isto, nosite zvezde, prapore. Ali ni čas, da se s tem konča? Ne, nikakor ne. Kajti dogodki, ki jih doživljamo danes, nas opominjajo, da noben mir ni dobljen in zagotovljen za vedno.” Že tekom zadnje svetovne tragedije nam je rdeča zvezda prizadejala neskončno gorje, smrt, razkol, nemir in sovraštvo.

Vir: Nova24TV