V članku “Novo Dečkovo naselje že pred začetkom gradnje razburja občane” objavljenem na celje.info lahko beremo, da se je po tem, ko je pred tedni zaradi obnove Celjskega doma padla stoletna platana odvila podobna zgodba tudi na mestu, kjer bo v naslednjih letih zrasla nova moderna stanovanjska soseska Dečkovo naselje.

200-letni hrast je moral pasti v sklopu pripravljalnih del za gradnjo. Drevo naj bi bilo zaščiteno po prepričanju okoliških prebivalcev, na Mestni občini Celje pa zatrjujejo, da na tem območju ni bilo zaščitenih dreves.

Do konca leta 2021 bo na območju novega Dečkovega naselja DN 10 zgrajenih šest večstanovanjskih objektov, na tem območju so se v minulih dneh začela pripravljalna dela pred začetkom gradnje. Ob najavi je bil projekt novogradenj sprejet z odobravanjem, pa je že v samem začetku razburil občane.

Delavci so na območju odstranjevali zarastje, med katerim ni bilo le divje razraščeno grmičevje, ampak tudi nekaj velikih starejših hrastov. Med hrasti je bil tudi hrast, ki je po ocenah nekaterih dosegel častitljivih 200 let ter naj bi bil po prepričanju okoliških prebivalcev tudi zaščiten. Prav za tega hrasta je zaskrbelo okoliške prebivalce, ko so na območju Dečkovega naselja zabrnele žage. Upravičeno, saj so 200-letni hrast požagali kot zadnjega.

Tako naj bi hrast na območju DN 10 dosegal podobno starost kot dva zaščitena hrasta v Novi vasi, katerima se je moral prilagoditi projekt gradnje trgovine velike evropske trgovske verige. V Novi vasi sta hrasta razglašena za naravni spomenik, nad njima bdi Zavod RS za varstvo narave.

Članek “Novo Dečkovo naselje že pred začetkom gradnje razburja občane” je dosegljiv tukaj: https://www.celje.info/aktualno/gradnja-novega-deckovega-naselja-ze-pred-zacetkom-gradnje-razburja-obcane-foto/