Z Občine Celje smo prejeli spodnje sporočilo za javnost. Obljavljamo ga v celoti.

” Epidemija nas je prikrajšala za veliko lepih trenutkov, med drugim tudi za tradicionalen obisk Ginekološko-porodniškega oddelka celjske bolnišnice. Doslej smo vsako leto drugega januarja obiskali porodnišnico in obdarili novorojenčka, ki se je zadnji rodil v minulem letu, novorojenčka, ki je v novem letu prvi prijokal na svet ter prvega Celjana ali Celjanko. Zaradi ukrepov za zajezitev novega koronavirusa smo morali tokrat akcijo izpeljati nekoliko drugače. Darila za novorojenčke, ki jih je podžupanja Breda Arnšek odnesla v porodnišnico že pred nekaj dnevi, sta ponosnim mamicam predala predstojnik Ginekološko – porodniškega oddelka celjske bolnišnice mag. Jakob Koren, dr. med., in glavna medicinska sestra Marija Šišmanovič.  Prenesla sta jim tudi naše iskrene želje, da bi bili na svoji življenjski poti zdravi in obdani s srečo, ljubeznijo ter uspehi na vseh področjih. 

V celjski porodnišnici se je lani rodilo 1654 novorojenčkov, od tega 853 dečkov in 801 deklic. Trinajstkrat so se rodilo dvojčki. Zadnja novorojenčica v minulem letu je bila deklica. Rodila se je 31. decembra ob 11.48 mamici Teuti Bilalli iz Celja. Prvorojeni v tem letu je bil deček. Rodil se je prvega januarja ob 5.59 mamici Mojci Zavec. Prva Celjanka pa je prijokala na svet danes, enajst minut čez polnoč. Njena mamica je Biserka Soršak iz Celja.

Foto: Občina Celje

 

Mestna občina Celje vsako leto obdaruje novorojenčke tudi z enkratno denarno pomočjo. Po občinskem pravilniku znaša višina pomoči za prvega novorojenca 110 eurov, za drugega 130, za tretjega in vsakega nadaljnjega pa 170 eurov. V lanskem občinskem proračunu je bilo v ta namen zagotovljenih 48.000 eurov, enkratna denarna pomoč pa je bila izplačana 312 staršem za 317 otrok.

 

Podžupanja Breda Arnšek: “Vsem zaposlenim v Splošni bolnišnici Celje izrekamo iskreno priznanje za njihovo požrtvovalno in strokovno delo v času epidemije. Zavedamo se, da delajo v izjemno težkih razmerah, ki od njih zahtevajo veliko truda, odrekanja in prilagajanja. Zavedamo se, da pogosto delajo preko svojih človeških zmogljivosti, da so izčrpani in da tudi njih globoko prizadenejo stiske ljudi in žalostne zgodbe tistih, ki jim ne morejo pomagati. Čeprav je težko, se borijo iz dneva v dan, rešujejo življenja in s srcem opravljajo svoje plemenito poslanstvo. Zaupamo jim in smo jim neizmerno hvaležni. Vsem iskrena hvala!”

Vir: Občina Celje