NUJNO: Janez Janša napovedal, da bo v mega korona zakonu država za vse samozaposlene najmanj do 31. maja 2020 prevzela plačilo vseh prispevkov in jim izplačala temeljni dohodek v višini 70 % minimalne plače

Foto: twitter

Uradni govorec Vlade Republike Slovenije Jelko Kacin je na novinarski konferenci povedal, da se po podatkih svetovne zdravstvene organizacije in veleposlaništev po svetu razmere glede širjenja koronavirusa zaostrujejo. Zaradi tega je opozoril, da je sedaj zadnji čas, da se vsi Slovenci, ki so še v tujini z evakuacijskimi leti vrnejo v Slovenijo.

V nadaljevanju je poudaril, da je včeraj na seji vlade potekal pogovor in določila smernice za pripravo mega zakona oziroma korona zakona. Določili so ukrepe za ohranitev delovnih mest, v času do 31. maja 2020 bo država pokrila vse prispevke za zaposlene, ki čakajo na delo in s tem bo država razbremenila delodajalce. Prav tako bo po besedah predsednika vlade Janeza Janša vsa bolniška nadomestila prevzela zdravstvena zavarovalnica in v tem času ne bo v breme delodajalcev.

Dodatek bodo prejeli tudi upokojenci z nizkimi pokojninami, le-ti bodo prejeli solidarnostni dodatek, saj so po besedah Janeza Janše nizke pokojnine porabili za nakup zalog osnovnih življenjskih potrebščin. Delavec, ki v času epidemije izgubi službo mu prvi dan po izgubi pripada nadomestilo za brezposelnost.

Vsi samozaposleni, ki bodo izpolnili obrazec, da so prizadeti zaradi epidemije in ne morejo opravljati dejavnosti, bodo prav tako najmanj do 31. 5. 2020 upravičeni do plačila prispevkov s strani države in bodo upravičeni do 70 odstotkov minimalne plače, je še povedal Janez Janša.

Več sledi…

M.I.