Ob godu zavetnika Celja Sv. Maksimiljana Celjskega tudi spominska sveta maša

Foto: MOC

Celje, 14. oktober 2020 – V ponedeljek je godoval Sv. Maksimilijan Celjski, ki je zavetnik mesta Celje in celjske škofije. Na spominski dan njegove mučeniške smrti je upokojeni celjski škof in častni meščan Celja msgr. dr. Stanislav Lipovšek v cerkvi Sv. Maksimilijana daroval slovesno sveto mašo in ga prosil, naj svet reši novega koronavirusa, ki je za vse nas velika preizkušnja. Upokojeni celjski škof je zavetnika mesta prosil, da bi Celje čimprej dobilo svojega škofa in da bi se rešilo vprašanje duhovnih poklicev.

V pridigi se je msgr. dr. Stanislav Lipovšek Mestni občini Celje zahvalil za zgledno sodelovanje in podžupanu Vladimiru Ljubeku, ki  se je udeležil svete maše, podaril knjigo pokojnega častnega meščana Celja Ivana Stoparja Celjske impresije, dediščina knežjega mesta.

“Sveti Maksimilijan Celjski se je rodil v prvi polovici 3. stoletja v Celju oziroma takratni Celeji premožnim kristjanom latinskega rodu. Ko je postal duhovnik, se je preselil v noriško prestolnico Laureacum (lorch), kjer je bil izvoljen za škofa. Misijonska pota so ga večkrat odpeljala na Bavarsko, evangelij pa je oznanjal tudi v rodnem Celju. V našem mestu je umrl mučeniške smrti. Obglavili so ga, njegovo truplo pa so kristjani pokopali ob mestnem obzidju. Pozneje so ga prenesli v Passau, kjer njegovi zemeljski ostanki počivajo v velikem oltarju stolne cerkve. Sv. Maksimilijan Celjski je tudi zavetnik škofij Passau in Linz”, so v izjavi za javnost še zapisali na Mestni občini Celje.

M.I.