Ob obisku gora dobro premislite predno utrgate kakšno od gorskih cvetlic

Foto: Hribi.net

Obiskovalcem slovenskih gora in visokogorja je verjetno zelo dobro poznana cvetlica Clusijev svišč (Gentiana clusii) oziroma pod domačim imenom »encijan«. Cvetlica je skupaj s planiko, avrikljem in slečem eden od simbolov visokogorja. Zaradi vsega naštetega ni presenetljivo, da je že od začetka planinarjenja tudi zaželjen »spominek« marsikaterega obiskovalca gora. To čudovito cvetlico je v svoji pesmi opeval ansambel Avsenik in to z besedami: »tam, kjer encijan plav ves prešerno bahav nežno vabi,…«. V Sloveniji je Clusijev svišč uvrščen med zavarovane rastlinske vrste od leta 1922.

V današnjem času rastlinsko vrsto ogroža izkopavanje iz dveh razlogov. Eden je presajanje v vse bolj popularne skalnjake in na grobove, drugi pa uporaba njegovih korenik za pripravo alkoholne pijače. Kljub vsemu je Clusijev svišč v slovenskem visokogorju dokaj pogost in ni ogrožen. Povem druga zgodba se odvija na 711 metov visokem Lovrencu, kjer je eno njegovih najnižje ležečih nahajališč, tudi povsem izven sklenjenega areala razširjenosti. Lovrenc je bil pred desetletjem v prvomajskih dnevih klasika planincev od Zagreba do Maribora in v tistem času encijan tudi najlepše cveti.

https://cp3.hosterdam.com:2096/cpsess5335711533/3rdparty/roundcube/?_task=mail&_mbox=INBOX&_uid=223&_part=4&_action=get&_extwin=1&_mimewarning=1&_embed=1
Foto: Javni zavod Kozjanski park

Zaradi številnih obiskovalcev, ki so neodgovorno poležavali na travniku, se vozili do vrha Lovrenca, izkopavali rastline in še kaj, je pripeljalo do upada populacije. Člani PD Lisca Sevnica, PD Radeče, Zavoda za naravno in kulturno dediščino in Javnega zavoda Kozjanski park niso stali križem rok in so podali Skupščini Občine Sevnice vodilo k sprejemu Odloka o razglasitvi rastišča Clusijevega svišča na Lovrencu za botanični spomenik. V letu 2009 je bil Odlok tudi dopolnjen. To je pripomoglo k temu, da je lokacija sedaj opremljena s številnimi informativnimi tablami, ki so jih v lanskem letu tudi obnovili. Vendar vemo kakšna je kultura nekaterih obiskovalcev gora in so se na te table velikokrat kar »požvižgali«. Zaradi tega so okoli celotne lokacije postavili  lesen plot, ki pa na žalost v času cvetenja nekaterih obiskovalcev ne ovira, da se ne bi srečali z encijanom. Zato v tistih dneh člani PD Lisca Sevnica in zaposleni Kozjanskega parka lokacijo tudi fizično varujejo. Kljub vsem varnostnim ukrepom je družina Gorišek oktobra 2017 zaznala posledice pravega naravovarstvenega terorizma.
 
https://cp3.hosterdam.com:2096/cpsess5335711533/3rdparty/roundcube/?_task=mail&_mbox=INBOX&_uid=223&_part=6&_action=get&_extwin=1&_mimewarning=1&_embed=1
Foto: Javni zavod Kozjanski park

Ne prav vešči obiskovalec gora in varuh okolja je izkopal vsaj 60 primerkov encijana in svoje dejanje skrbno prikril. Zadevo še vedno preiskuje policija. Na Lovrencu se lahko pohvalijo, da so 9. 4. 2017 opazili že prvi cvet Clusijevega svišča in 6 cvetov njegovega »manjšega brata«, spomladanskega svišča (Gentiana verna). Zaradi tega se v PD Lisca Sevnica in v Kozjanskem parku že pripravljajo na fizično varovanje in hkrati v svoje vrste vabijo prostovoljce, ki bi jim pri tem njihovem delu pomagali.

Zaradi tega pamet v glavo, roke in noge, ko se odpravljate v gore in dvakrat premislite kaj boste storili ob ogledu te naše prečudovite narave, da bo takšna ostala tudi za naše zanamce.
M.I.