“Situacija na Balkanu se drastično slabša”, je na začetku vladne novinarske konference dejal uradni govorec Jelko Kacin in dodal, da se je situacija poslabšala predvsem v državah, ki so se – podobno kot že pred časom nekatere zahodne države – odločile za izvedbo volitev (Srbija, Hrvaška), pred volitvami je tudi Severna Makedonija.

Situacija sicer tudi v Sloveniji ni dobra, je nadaljeval Kacin – po včerajšnjih 16 potrjenih okužbah, lahko danes pričakujemo ponovno velik skok, saj bo opravljenih več testiranja. Kot posebej zaskrbljujoče je izpostavil pojav okužb v domu za starostnike v Vipavi. Kot primer samoiniciativnega organiziranja za preprečevanje vnosa okužb v DSO, pa je izpostavil območje Kranja, kjer se na morebiten nov val okužb že aktivno pripravljajo. Napovedal je, da bodo ukrepi v DSO v naslednjih dneh ena od tem na novinarski konferenci.

“Slovenija je v preteklem vikendu končno uspela z uvedbo sistema vročanja karantenskih odločb neposredno na mejnih prehodih. Število vročenih karantenskih odločb – samo v preteklih dveh dneh jih je bilo izdanih več kot 700 – dokazuje, da je vlada ravnala pravilno,” je nadaljeval Kacin. Natančneje: na šestih mejnih prehodih je bilo vročenih 1260 karantenskih odločb.

Pristojni organi so sicer že ta vikend že začeli s poostrenim nadzorom izvajanja karantene. V nedeljo so bili tako na območju Maribora in Ljubljane izvedeni številni nadzori nad izvajanjem karantenskih odločb. Na mariborskem območju je bilo pri dveh osebah ugotovljeno, da ju ni na naslovu, ki jima je bil določen za karanteno, za dve osebi pa, da sta očitno dali napačne podatke.

 

Vir: Urad Vlade Republike Slovenije za komuniciranje in Vlada Republike Slovenije