Ob Svetovnem dnevu poezije vas Gimnazija Celje Center vabi na operno delo Opera za tri groše

Foto: GCC

Na Svetovni dan poezije, ki ga obeležujemo 21. marca, Gimnazija Celje Center v sklopu prireditve Pozdrav poletju v Narodnem domu Celje pripravlja operno delo Opera za tri groše. Letos so se za to opero odločili, ker mineva 120 let od rojstva nemškega literata in dramatika Bertolda Brechta. Gimnazija Celje Center vsako leto ob Svetovnem dnevu poezije v sodelovanju z enim od veleposlaništev, akreditiranih v Sloveniji, pripravijo prireditev z določeno tematiko.

Projekt poteka v sklopu projektov UNESCO šol, katerega del je tudi Gimnazija Celje Center. Ker je bil Bertold Brecht eden največjih dramatikov 20. stoletja in ker v letošnjem letu mineva 120 let od njegovega rojstva se je gimnazijcem zdelo najprimerneje, da uprizorijo eno njegovih najbolj znanih del in to je Opera za tri groše. Gosta prireditve bosta tako nemški veleposlanik v Sloveniji Klaus Riedel in predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.
Prav tako je tema tega opernega dela zelo primerna za čas, v katerem živimo danes. Saj je avtor v izvirniku kritiziral dobičku podrejeni družbeni sistem, pa naj si gre za legalno ali ilegalno oblast. Zaradi tega bo zelo zanimivo videti kako so se mladi ustvarjalci Gimnazije Celje Center v tem času soočili s tem besedilom in kako oni gledajo nanj. Omenimo še, da so pri produkciji sodelovali: glasbena zasedba The Šlagers, plesna skupina GCC in igralsko-pevska zasedba v sestavi: Aljaž Žilavec, Nace Kovačič, Mia Zala Smrečnik, Zala Kejžar, Blaž Horvat, Pia Fink, Tamara Šumej, Janez Knez, Tilen Letner, Eva Beltram in Matjaž Korenak (mentorja: profesorica Marjana Turnšek in profesor Gregor Deleja). Kostume, celotno grafično podobo in sceno so pripravili dijaki umetniške gimnazije pod vodstvom profesorice Ane Pečnik.

Zaradi tega ste vljudno vabljeni, da se jutri, dne 21. 3. 2018 ob 19.00 v Narodnem domu Celje pridružite ustvarjalcem Opere za tri groše in z njimi preživite prijeten večer ter podoživite njihov pogled na današnji svet, v katerem živimo.

 
M.I.