Ob včerajšnji pozebi je predsednik vlade Janez Janša sporočil: “Današnja pozeba je še posebej prizadela pridelovalce zgodnjih vrst sadja. Pristojno Ministrstvo za kmetijstvo RS bo v prihodnjih dneh zbralo podatke o škodi ter presodilo, kateri ukrepi Vlade RS lahko omilijo posledice že četrte velike pozebe v zadnjih šestih letih v Sloveniji.”

Obenem so pri Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije v luči včerajšnje pozebe ter posledične škode za kmetijstvo, zlasti sadjarstvo, napisali sporočilo za javnost z naslovom “Posledice pozebe v kmetijstvu” ter povabili na dogodek preko zooma, ki bo potekal jutri in se bo nanašal na perečo tematiko: “Trenutna pozeba, ki je zajela celotno Slovenijo, je še enkrat pokazala, kako občutljivo in od narave odvisno je kmetijstvo. Še najbolj je prizadeto sadjarstvo, kjer težavam ni videti konca.” Ob vseh težavah v zadnjih letih zaradi ruskega embarga, eni kakovostno slabi, a obilni letini ter slabši prodaji zaradi epidemije virusa COVID se sadjarje prizadele tudi tri hude pozebe v letih 2016, 2017 in 2020.

Zato vabijo jutri, 9.aprila, ob 10. uri prek spodnje povezave na portal zoom, kjer bodo posredovali prve ocene posledic pozebe, kakšne ukrepe priporočajo kmetom ter kaj ta pozeba pomeni za sadjarstvo, ki je že v tako težkem položaju. Program dogodka: Nagovor predsednika KGZS; Roman Žveglič, predsednik KGZS, Kratko poročilo o stanju po pozebi; JSKS pri KGZS, Ukrepi po pozebi; Zlatka Gutman Kobal, KGZS – Zavod Maribor, Stanje v sadjarstvu; Boris Orešek, predsednik strokovnega odbora za sadjarstvo pri KGZS Vabljeni v petek, 9. aprila, ob 10.00 na spodnjo povezavo: https://zoom.us/j/93555814793?pwd=NGhzT0t1TnJkZndNenZiOWdjZExGUT09  Koda: 300494.

Vir: Nova24TV

 

Uredništvo