Celje, 9. september 2020 – Od jutri naprej bo največji znanstveno zabavni park v Sloveniji, Tehnopark Celje, odprt za vse Celjanke in Celjane, obiskovalce od blizu in daleč, radovedneže, vedoželjneže, učenjake, male in velike ume. Raziskovalci in vedoželjneži se bodo lahko čudili, učili in igrali na 53 postajah in raziskali 4000 m2 v teh platformah.

 

Tehnopark Celje sta odprla župan Mestne občine Celje Bojan Šrot in direktorica Andreja Erjavec. Začetek nove zgodbe je hkrati zaključek projekta Generator, ki je sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Projekt je bil na povabilo Združenja mestnih občin Slovenije prijavljen v mehanizem celostnih teritorialnih naložb. Obnovili so prostore nekdanje veleblagovnice T, uredili zgornja tri nadstropja in dve medetaži. Pridobili so prostor za vse generacije, edinstven v Sloveniji.

 

Župan Bojan Šrot se je v nagovoru zahvalil Ministrstvu za okolje in prostor in Službi Vlade za razvoj in kohezijsko politiko, ker so bili dobri sogovorniki, kar je pri tako obsežnem projektu zelo pomembno. Zahvalil se je mestnim svetnikom, ker so projekt podprli, sodelavcem v občinski upravi in širše, projektantom, družbi Arhionik, belgijskemu znanstveniku svetovalcu Ericu Jacquemyn-u, prejemniku Unescove nagrade za popularizacijo znanosti, ki  je pomagal s svojim neprecenljivim znanjem. Zahvalil se je podjetjema Remont in Navor za gradbeno izvedbo in nadzor ter podjetju RPS, ki je Tehnopark opremilo.

 

Vrednost celotne investicije za Mestno občino Celje znaša 6.066.054 eur, sofinanciranje znaša 3.640.270 eur, od tega je 2.912.216 eur iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in 728.054 eur delež Republike Slovenije.

 

Tehnopark Celje so odprli za vse, ki se čudijo temu svetu, naravi, znanosti, vesolju, … Za vse, ki so radovedni in se radi učijo in ob tem zabavajo. Za vse, ki radi raziskujejo in jih navdušujejo narava in njene zakonitosti, pa tudi človek in njegove stvaritve. Želijo si gostiti in navdušiti vse generacije. »Želimo si, da sem vnuk pripelje babico, nečakinja svojega strica, učenec svojo učiteljico,« je povedal župan.

 

Poleg uporabe 53 eksponatov je v Tehnoparku mogoče obiskati različne delavnice, organizirati »team building«, najeti prostore za coworking, delavnice in predavanja in rezervirate praznovanje rojstnega dne.

Verjamejo, da bo vsak obiskovalec v Tehnoparku našel nekaj zase in odšel z novimi spoznanji, navdušen in navdihnjen.

Vir: MOC