Občina Rogaška Slatina: Otvoritev najvišjega stolpa Kristal in stavbe v Sloveniji

Foto: Občina Rogaška Slatina

»Ponosen sem, da smo v Občina Rogaška Slatina dobili tako posebno znamenitost, ki bo prinašala prihodke občini in turističnim namestitvam. Gre za novo turistično atrakcijo naše občine, kjer so bodo dogajale številne aktivnosti in digitalne vsebine,« je dodal župan Občine Rogaška Slatina mag. Branko Kidrič ob prvi predstavitvi medijem najvišjega in edinega slovenskega stolpa v Sloveniji, razglednega stolpa Kristal. V višino meri 106 metrov in bo obiskovalcem omogočal doživetje vse dni v letu, neodvisno od vremenskih razmer in letnega časa.

Stolp Kristal je edini stolp s kavarno na vrhu in edini v državi, ki omogoča interaktivne vsebine. Razgledni stolp Kristal ima pritličje z info točko in  prodajalno s spominki, na 96 metrih je kavarna s 40 sedišči, razgledom vse naokoli in adrenalinsko hojo po prosojnih tleh, na 100 metrih je panorama za mirnejše razgledovanje okolice in možnost virtualnega doživetja »Let s Pegazom«. Na 104 metrih je zadnja postaja z odprto teraso na prostem.

Prostori na vrhu stolpa lahko naenkrat sprejmejo do 150 obiskovalcev. V okviru zunanje ureditve ob stolpu je tlakovan trg površine 740 m2. Skupna neto tlorisna površina objekta, vključno s strešno teraso, meri 582 m2. Do vrha vodi 594 stopnic in dvigalo. V petih prodajnih hiškah na trgu pred stolpom se bodo predstavljali lokalni ponudniki. Ob trgu je parkirišče za 51 osebnih vozil in 2 avtobusa ter javna izposojevalnica koles.

Izvedbeni del projekta Stolp Kristal Rogaška Slatina se je pričel z gradnjo spomladi leta 2022, trajal je dve leti. Realizirana vrednost projekta znaša pet milijonov evrov, od tega je dva milijona evrov prispevalo Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, razlika pa je zagotovljena iz lastnih virov Občine Rogaška Slatina in s pomočjo donatorjev. »Vesel sem, da smo samo v dveh letih zgradili najvišjo stavbo in stolp v Sloveniji z višino 106 metrov, kar predstavlja še dodatno atraktivnost tako za Občino Rogaška Slatina kakor tudi vso našo državo,« je sklenil Kidrič.

Rogaška Slatina se uvršča med 10 turistično najbolj obiskanih destinacij. Po številu prebivalcev se občina Rogaška Slatina od skupnih 212 slovenskih občin uvršča na 49 mesto, kar pomeni, da sodi med četrtino največjih občin v Sloveniji.

Občina Rogaška Slatina