Občina Rogaška Slatina: Poziv prostovoljnim šoferjem v okviru projekta PROSTOFER v Občini Rogaška Slatina

Foto: Občina Rogaška Slatina

Občina Rogaška Slatina je objavila poziv prostovoljnim šoferjem v okviru projekta PROSTOFER, katerega v celoti objavljamo v nadaljevanju.

Tudi Občina Rogaška Slatina želi izboljšati varnost starejših in drugih udeležencev v prometu, povečati cenovno dostopnost mobilnosti in socialno vključenost starejših ter invalidov, zato smo se odločili, da pristopimo k projektu PROSTOFER.

PROSTOFER je trajnostni vseslovenski prostovoljski projekt za mobilnost starejših. Gre za obliko prevoza na klic za vse tiste osebe, predvsem starejše, ki ne vozijo sami, nimajo sorodnikov, imajo nizke mesečne dohodke in tudi slabše povezave z javnimi prevoznimi sredstvi. Prostofer jim omogoča lažjo dostopnost do zdravniške oskrbe, brezplačne prevoze do javnih ustanov, trgovskih centrov ipd.

Kako deluje PROSTOFER? Uporabnik, ki potrebuje prevoz, pokliče na brezplačno številko 080 10 10. V komunikacijskem centru nato zabeležijo njegove podatke in lokacijo prevoza. Po najavi prevoza klicni center obvesti prostovoljnega voznika o prevozu in to sporoči uporabniku, za katerega se opravi prevoz. Vozilo zagotavlja Občina Rogaška Slatina, prav tako je poskrbljeno za zavarovanje voznika in sopotnikov. Klicni center je na voljo za rezervacije prevozov vsak delovnik med 8.00 in 18.00, rezervacijo prevoza pa je treba najaviti vsaj 3 dni pred izvedbo storitve. Vozniki prostovoljci bodo prevoze opravljali od ponedeljka do petka med 8.00 in 16.00, izjemoma se lahko dnevi in ure tudi prilagodijo potrebam.

Kdo je lahko PROSTOFER? Prostovoljni šofer je lahko vsakdo, ki ima veljavno vozniško dovoljenje in je v prostem času pripravljen pomagati tistim, ki prevoze potrebujejo. Vendar so prostoferji v resnici veliko več kot zgolj prostovoljni vozniki – sopotnikom nesebično pomagajo tudi, ko ti izstopijo iz vozila: pri zdravniku jih pospremijo do čakalnice in počakajo nanje med pregledom, pomagajo odnesti vrečke iz trgovine in jim priskočijo na pomoč pri vzpenjanju po stopnicah … To so ljudje z velikim srcem, ki svojo humanost jemljejo kot samoumevno in častno dejanje.

Vse voznice in voznike, ki bi želeli postati prostovoljni šoferji v okviru projekta PROSTOFER, vabljeni, da se nam pridružite. Svojo pripravljenost za sodelovanje sporočite na Občino Rogaška Slatina na tel. 03 81 81 717 ali po e-pošti: .

 

Predviden začetek delovanja programa je v 1. polovici oktobra 2023.

 

S srcem na poti. Več o projektu na spletni strani: www.prostofer.si 

 

mag. Branko KIDRIČ, župan

 

 

Občina Rogaška Slatina