Občina Rogaška Slatina: Urejene javne površine ob sprehajalnih poteh

Foto: Občina Rogaška Slatina

Pot na Bellevue je od nekdaj priljubljeno sprehajališče in stičišče prebivalcev vseh generacij domačinov, območje pa je vabljivo tudi za turiste. Občina Rogaška Slatina je na spletni strani v sporočilu za javnost zapisala, da se boste lahko sprehajali med številnimi drevesi, ki so stara preko 140 let; od leta 1952 pa je to območje zavarovano kot naravna znamenitost na podlagi Odločbe o zavarovanju drevesnih in gozdnih parkov zdravilišča Rogaška Slatina ter gozdov v njegovi okolici (Uradni list LRS št. 29/1952) ter Odloka o uskladitvi odločbe o zavarovanju drevesnih in gozdnih parkov zdravilišča Rogaška Slatina ter gozdov v njegovi okolici s sklepom o ustanovitvi katastrske občine Rogaška Slatina (Uradni list SRS, št. 50/1971).

Občina Rogaška Slatina je leta 2018 pristopila k zavezi trajnostnega razvoja turizma in vstopila v zeleno shemo slovenskega turizma, ki pod krovno znamko Slovenia Green združuje vsa prizadevanja za trajnostni razvoj turizma v Sloveniji. S pridobitvijo zlatega znaka se je tako pridružila slovenskim destinacijam, ki uresničujejo in spodbujajo trajnostni turizem ter s tem pozitivno vplivajo na naravno okolje, lokalno skupnost in gospodarstvo.

Predvsem zaradi zavarovanega statusa območja, izraženih želja številnih občanov ter na podlagi predhodno pridobljenega Soglasja SKZG RS z dne 25.1.2024, so v občinskih strokovnih službah pristopili k odstranitvi nevarnih porušenih objektov ter polomljenih in podrtih dreves po vetrolovu na območju nekdanjega vadišča golfa Rogaška Slatina (parc.št. 414/1 in 414/2 k.o. Rogaška Slatina) ter izravnavi degradiranega terena.  Kot izrazito turistična občina so ponosni na urejenost njihovega kraja, na številna priznanja, ki jih iz tega naslova pridobijo;  predvsem pa na številne urejene javne površine za preživljanje prostega časa v korist njihovih občanov.

Veseli so, da jim je po večletnem prizadevanju za ureditev degradiranega prostora,  obveščanju pristojnih državnih organov ter inšpekcijskih služb uspelo pridobiti tudi soglasje zemljiškoknjiženega lastnika in upravljalca, na podlagi katerega so pristopili k odstranitvi nevarnih objektov in gradbene ograje.

Zavedajo se, da so mestno drevje in gozdovi vitalna sestavina zdravega in trajnostnega mesta, v katerem je prijetno živeti, in pomemben del okolja, saj prinašajo številne ekološke, zdravstvene in socialne koristi.

Urejeno območje predstavlja odličen način za odklop iz vsakdanjega življenja, za kar vam ni treba odpotovati na drugi konec sveta, saj je le korak proč od starega zdraviliškega jedra. V neposredni bližini je Nadhod Sonce, ki ga lahko hitro osvojite peš in trud poplačate z lepim razgledom. Poleg teka in kolesarjenja vam v mestnem gozdu srčni utrip pospeši tudi fitnes na prostem ali sprehod po trim stezi. Otroci lahko energijo porabijo na otroškem igrišču, medtem ko uživajo v svežem gozdnem zraku. Ljubitelji športa lahko urejene poti uporabljate za hojo, tek ali kolesarjenje,  poprimete za teniški lopar, ali pa se po trim poti podate na Stolp Janina. Za otroke je poskrbljeno na igriščih, sprehajalce pa ob poteh spremljajo klopce. Zdraviliški park Rogaška Slatina predstavlja idealno mesto za druženje, dostopen je gibalno oviranim osebam.

S prijatelji posedite na klopcah med pomladanskim cvetjem, podružite pa se lahko tudi na kateri izmed prireditev, ki se odvijajo skozi vse leto, vas prijazno vabi Občina Rogaška Slatina.

Občina Rogaška Slatina