Občina Rogaška Slatina: Zavod Uvid Rogaška Slatina, so.p. je v Bobrovem centru izvedel zaključno konferenco Erasmus+ projekta

Foto: Občina Rogaška Slatina

V petek, 23. februarja 2024, je v Bobrovem centru potekala zaključna konferenca uspešnega Erasmus+ projekta Opolnomočenje oviranih za aktivnosti v naravi. Koordinator projekta, Zavod Uvid Rogaška Slatina, so.p., je projekt izpeljal skupaj z Ljudsko univerzo Rogaška Slatina in Centrom za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice, sporočajo iz Občine Rogaška Slatina.

Eno leto trajajoč projekt je bil zasnovan kot preplet izobraževalnih modulov in praktičnih dejavnosti za osebe z duševno in/ali telesno invalidnostjo ter njihove spremljevalce (pedagoške delavce, osebne asistente, zaposlene v Varstveno delovnem centru, družinske člane ipd.).

S projektnimi sredstvi je Zavod Uvid opravil nakup dveh prilagojenih koles za osebe z invalidnostjo; še dve je kupila Občina Rogaška Slatina in ju predala v upravljanje Zavodu Uvid. Prav kolesa so glavna projektna pridobitev – z njimi je Rogaška Slatina postala eno prvih slovenskih mest z možnostjo kolesarjenja tudi za osebe z invalidnostjo. V pretekli sezoni so po kolesarski stezi ob Bobrovem centru tako redno kolesarili uporabniki in osebni asistenti Zavoda Uvid, člani Društva Sožitje Obsotelje in Kozjansko,  varovanci Varstveno delovnega centra Šentjur, enota Šmarje pri Jelšah, člani Območnega društva invalidov Zgornje Posotelje ter učenci VIZ III. OŠ Rogaška Slatina v okviru ur športne vzgoje.

Direktorica Zavoda Uvid, Marija Zupanec, in ravnatelj Centra za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice, prof. Antun Zupanc, sta izrazila zadovoljstvo s projektnimi rezultati in trajnimi pridobitvami, ki jih bosta organizaciji uporabljali pri svojem nadaljnjem delovanju. Centar iz Krapinskih Toplic je izobraževalna ustanova za otroke s posebnimi potrebami, za katere so s projektnimi sredstvi v parku pred šolo postavili sodobno mobilno senzorno stezo za razvoj in krepitev senzorne integracije.

V ponedeljek, 26. februarja 2024, je bila zaključna konferenca izvedena tudi v Krapinskih Toplicah. Na obeh dogodkih so svoje vtise o projektu izrazili tudi deležniki, med drugim Maja Ivanuš, predsednica Društva Sožitje Obsotelje in Kozjansko, ter Jože Lipar, podpredsednik Društva invalidov Zgornje Posotelje.

V Zavodu Uvid so se jih najbolj dotaknile besede matere enega izmed učencev v Krapinskih Toplicah. Njen sin uporablja invalidski voziček, poleg tega pa je popolnoma slep. »Kadar sem šla kolesarit, sem si zmeraj želela, da bi lahko s seboj na kolo vzela tudi sina. Zdaj končno lahko to storim.« V Zavodu Uvid za kolesarjenje namreč ponujajo tudi kolo, s katerim je mogoče peljati osebo na invalidskem vozičku.

Občina Rogaška Slatina