Občina Slovenske Konjice: Sprejem prostovoljcev in invalidov

Foto: Občina Slovenske Konjice

V ponedeljek, 4. decembra je v Domu kulture župan Darko Ratajc, ob  5. decembru, ki je mednarodni dan prostovoljstva, in 3. decembrom, ki je mednarodni dan invalidov, gostil tiste, ki imajo pri svojem prostovoljnem delu samo en cilj – pomagati. Delo, ki ga na tem področju opravijo prostovoljci, je zato neprecenljivo in nujno.

Osrednji gosti, predani prostovoljci, srčni posamezniki so bili na letošnji prireditvi Irena Vozlič Stjepčević, Špela Pučnik, Mirjana Kukovič in Ivan Mehle. Irena Vozlič Stjepčević je direktorica Lambrechtovega doma, ki se redno srečuje s prostovoljstvom, predsednica Sveta za varstvo invalidov in članica Izvršnega odbora Sožitje, kjer pomagajo po najboljših močeh, da lahko članom polepšajo njihova življenja. Špela Pučnik je direktorica MCDD, Mladinski center Dravinjske doline ima pomembno vlogo pri spodbujanju prostovoljskih aktivnosti med mladimi. Mirjana Kukovič je v prostovoljstvo vpeta vse od leta 1986, zadnjih dvajset let pa je prostovoljka pri Rdečem križu, kjer dela z ekipo prve pomoči naše občine. Bdi nad izvajanjem prikazov postopkov oživljanja, ki je bistvenega pomena v reševanju življenj. Ivan Mehle je prostovoljec, prostofer, najaktivnejši v občini Slovenske Konjice. Občina Slovenske Konjice se je pred slabimi sedmimi leti vključila v projekt Prostofer, ki omogoča starejšim osebam prevoz po nujnih opravkih, na preglede v bolnišnico … Gospod Mehle je do danes, v slabih sedmih letih, prevozil malo manj kot 17.000 km, opravil več kot 1500 prostovoljnih ur in nekaj več kot 400 prevozov. Na prireditvi bi moral biti še en prostovoljec, izjemen človek z veliko začetnico, ki deluje kot prostovoljec na področju kulture oziroma organizacije prireditev – Franci Ratej. Franci pomaga številnim društvom, zavodom, posameznikom … pomaga postavljati razstave, scene na odru, pripravljati prizorišča za poletne koncerte, lepopisno izpisuje diplome, priznanja, izdeluje prelepe intarzije (v Veliki galeriji je trenutno njegova razstava) in jih prav vse, brez izjeme, podarja.

Prostovoljstvo ima velik pomen za skupnost. Izboljšuje kakovost življenja v družbi, brani interese posameznikov in skupin, ki so ogrožene, prikrajšane, potisnjene ob rob, izključene. Združeni narodi so oktobra 1992 razglasili 3. december za mednarodni dan invalidov z namenom, da bi v najširši družbi spodbudili boljše razumevanje problematike, povezane z invalidnostjo, temeljnimi pravicami invalidov in z njihovim vključevanjem v družbo. Mednarodni dan prostovoljstva je prav tako razglasila Organizacija združenih narodov in to pred 38 leti. Od takrat vlade, Združeni narodi, civilno-družbene organizacije in prostovoljci iz vsega sveta praznujemo.

Program sta popestrila Anja Pustak in Damjan Planar, ki obiskujete ure solopetja na Glasbeni šoli Slovenske Konjice, pod mentorskim vodstvom Andreje Obrul.

Občina Slovenske Konjice