Občina Slovenske Konjice: Žički kartuziji Plečnikova nagrada

Foto: Občina Slovenske Konjice

Projekt nadkritja ostalin cerkve v Žički kartuziji je bilo nagrajeno še z največjim arhitekturnim priznanjem – Plečnikovo nagrado. Žirija je glavno nagrado namenila avtorjem Roku Žnidaršiču, Jerneji Fischer Knap, Samu Mlakarju, Katji Ivić in Dinu Mujiću je zapisano v sporočilu za javnost na spletni strani Občine Slovenske Konjice.

Plečnikove nagrade so bile podeljene iz sklada arhitekta Jožeta Plečnika v Plečnikovi hiši v Ljubljani. Predsednik žirije Matej Vozlič je povedal, da nagrade podeljujejo delom, ki povezujejo umetniško imaginacijo s sodobnimi socialnimi, političnimi, ekonomskimi, tehnološkimi in okoljskimi dogajanji ter ki dokazujejo, da njihovi avtorji s svojim delovanjem niso le aktivni ustvarjalci prostora, ampak celotne družbe.

Nadkritje ostalin cerkve sv. Janeza Krstnika predstavlja v slovenskem in širšem prostoru nov pristop pri obravnavi arhitekturnih posegov v krhko in zgodovinsko bogato dediščino ruševin. Znotraj različnih strokovnih pogledov, ki segajo od konservativnega pristopa, temelječega na prizadevanju za ponovno vzpostavitev historične strehe, do ohranjanja nostalgične podobe ruševine, avtorji uspešno povežejo obe skrajni in na videz nezdružljivi točki tega razpona s sodobnim, odprtim in abstraktnim arhitekturnim jezikom, piše v utemeljitvi nagrade.

V petih kategorijah nagrad za arhitekturno realizacijo večjega merila, za arhitekturno realizacijo manjšega merila, za javni prostor, za strokovno publicistiko in za bogatitev prostorske kulture je žirija izbrala eno Plečnikovo nagrado, štiri Plečnikove medalje in eno študentsko štipendijo.

Občina Slovenske Konjice