Občina Šmarje pri Jelšah obvešča: V soboto vaja zaščite in reševanja v Šmarju pri Jelšah – poseben prometni režim

Foto: pixabay.com

Skupni organ občinske uprave za Civilno zaščito in požarno varnost napoveduje večjo vajo zaščite in reševanja z naslovom »Letalska nesreča OŠ Šmarje pri Jelšah 2022. Vaja zaščite in reševanja v primeru strmoglavljenja letala na objekt osnovne šole bo potekala v soboto, 1. oktobra 2022, med 10. in 12. uro, je zapisano na spletni strani Občine Šmarje pri Jelšah.

Namen vaje je, da se preveri pripravljenost, operativno usposobljenost in opremljenost služb zaščite in reševanja za učinkovito ukrepanje v primeru nesreče letala. Na vaji bodo sodelovali: občinski štab civilne zaščite, sedem prostovoljnih gasilskih društev z območja občine, nujna medicinska pomoč šmarske reševalne postaje, ekipa območnega združenja Rdečega križa, policija in člani kinološkega društva reševalnih psov iz Celja.

Strmoglavljenje letala, požar, pogrešani in ranjeni

Scenarij vaje predvideva, da po težavah z motorjem na območju osnovne šole strmoglavi športno letalo, ki domnevno prevaža nevarne snovi. Ob tem zagori šola, ogenj pa se hitro širi in ogroža bližnje objekte. Steče evakuacija učencev in zaposlenih iz šole in športne dvorane ter okoliških prebivalcev. Po ugotovitvi, da je nekaj oseb pogrešanih, steče iskanje pogrešanih. Ranjene se oskrbi in po potrebi odpelje v bolnišnico.

Statisti, ki bodo v vaji sodelovali, bodo ustrezno označeni, zato bo jasno, da so vključeni v vajo.

Pomembno za občane

Vaja bo logistično zahtevna in obsežna. Na območju izvedbe vaje prosto gibanje – z izjemo sodelujočih – ne bo dovoljeno. Novinarji in povabljeni gledalci bodo lahko vajo spremljali s posebej označenega prostora, ki ga zaradi varnosti med vajo ne zapuščajo.

V času poteka vaje bo povečan promet intervencijskih vozil s prednostjo skozi središče naselja Šmarje pri Jelšah proti osnovni šoli. Na območju izvedbe vaje v širši okolici šole in športnih površin bodo popolne zapore cest.

Organizatorji vaje prosijo občane in udeležence v prometu za upoštevanje pravila prednosti, strpnost in razumevanje. Občane prosijo, da se zaradi varnosti ne gibajo na območju vaje oziroma dosledno upoštevajo navodila reševalnih služb.

In še posebno opozorilo: na območju vaje in v okolici je prepovedana uporaba brezpilotnih zrakoplovov (dronov), ker gre za geografsko območje po Uredbi o izvajanju izvedbene uredbe Komisije (EU) o pravilih in postopkih za upravljanje brezpilotnih zrakoplovov, in za območje intervencije z večjim številom udeleženih oseb in tehničnih sredstev.

Občina Šmarje pri Jelšah