Obisk madžarske veleposlanice in profesorjev iz Dubrovnika na Mestni občini Celje

Foto: MOC

Iz Mestne občine Celje so nas obvestili, da je včeraj župan s podžupanjo in podžupanom sprejel veleposlanico Madžarske Nj. Eksc. Edit Szilágyine Bátorfi, ki po petih letih zaključuje delo v Sloveniji. Veleposlanica je povedala, da je od svojega prvega obiska v Celju, ki je bil v letu 2018 navdušena nad mestom Celje, predvsem nad prezentacijo celjske zgodovine. Obiskala je razstavišče Celeia – Mesto pod mestom in Stari grad Celje. Včeraj se je pogovarjala tudi s predstavniki Celjskega sejma, Madžarska bo letos partnerica na Mednarodnem sejmu obrti in podjetnosti. Prav gospodarsko sodelovanje med našima državama je tisto, ki potrebuje še nekaj spodbude, sta se strinjala župan in veleposlanica.

Včeraj dopoldne so Mestno občino Celje obiskali tudi profesorji z Gimnazije Dubrovnik, ki jih gosti Gimnazija Lava. Sodelovati so začeli leta 2017. Leta 2018 je 7 učiteljev Gimnazije Lava gimnazije odšlo na enotedenski job shadowing na Gimnazijo Dubrovnik s poudarkom na naravni in kulturni dediščini, v letu 2019 pa so realizirali tudi izmenjavo 20 dijakov (3 profesorji in 20 dijakov je v januarju gostovalo v Celju, kjer so bili nastanjeni pri svojih vrstnikih, naši dijaki pa so v začetku septembra vrnili obisk v Dubrovniku). Tokrat delo profesorjev Gimnazije Lava opazujejo kolegi iz Dubrovnika. Ogledali so si Celje in bližnjo okolico, pa tudi na Bled in Bohinj.

Tudi v prihodnje bodo izvajali dijaške izmenjave, vsako leto, glavna tema pa bo bogata kulturna in naravna dediščina obeh dežel. V prihodnje si želijo povezati še širše.

Mestna občina Celje poudarja, da so takšnih obiskov vedno veseli, saj je prav sodelovanje, ki vključuje naše šole in mlade, bistveno za dolgoročno medmestno partnerstvo. Prepričani so, da se lahko drug od drugega marsikaj naučimo, mladim pa s tem, ko jim se jim omogoča sodelovanje v izmenjavah, širimo obzorja in bogatimo njihova življenja. Lepo je, da so skupne interese našli tudi profesorji. Lokalne skupnosti, mesta in naši prebivalci smo lahko in tudi smo vzor dobrih medsosedskih odnosov.

Vir: MOC