Obnova strehe na stolni cerkvi sv. Danijela v Celju že poteka in bi naj bila končana do sredine meseca novembra

Foto: katoliska-cerkev.si

Celje 23. avgust 2020 – V stolni cerkvi sv. Danijela v Celju se že več let kljub vsakoletnim popravilom spopadajo s dotrajanostjo zato bi nujno potrebovali zamenjavo oziroma celostno obnovo. Celjski opat Marjan Jezernik je za novice.si povedal, da je bila streha v celoti obnovljena leta 1965, torej pred 55 leti.

Zaradi tega so se morali lotiti celotne obnove 1.200 m²velike strehe. Gre za razgibano in zapleteno izvedbo strehe, kar predstavlja tudi večji strošek pri obnovi. Predračun podjetja RR gradnje znaša okoli 200.000 evro, dela pa bi morala po pogodbi biti zaključena do sredine meseca novembra.

Kljub obnovi bodo bogoslužja v cerkvi potekala nemoteno. Občasno se lahko zgodi, da bo vhod v stolnico omogočen samo preko stranskega vhoda. Po besedah opata Marjana Jezernika so se prijavili tudi na razpis Mestne občine Celje na katerem občina nameni 50.000 evrov za obnovo sakralne dediščine, vendar trenutno še niso bili nobenega odgovora.

Za obnovo cerkvene strehe zbirajo tudi prostovoljne prispevke, katere lahko donatorji nakažejo na TRR župnije s pripisom »Za obnovo strehe«.