Iz Policijske uprave Celje so sporočili, da so celjski  kriminalisti  in  policisti v noči iz 30. na 31.  avgust, po skoraj  devetmesečni  preiskavi,  ki  je potekala  v  sodelovanju z Upravo kriminalistične  policije Generalne policijske uprave opravili več hišnih preiskav  in  odvzeli prostost šestim osebam, osumljenim storitve  kaznivih dejanj  povezanih  s  prostitucijo  in trgovino z ljudmi.  Vsi osumljeni so slovenski  državljani,  stari  od  24 do 66 let. V  obširni kriminalistični preiskavi   so  uporabili  tako  klasične,  kot tudi prikrite preiskovalne ukrepe.

Pri  hišnih  preiskavah  so   osumljenim  zasegli pištolo z naboji, manjšo količino prepovedanih  drog  kokain  in  konoplja, video nadzorni sistem s katerim  so  osumljenci  kontrolirali  uporabnike  storitev  v gostinskem lokalu  ter  več poslovne dokumentacije gospodarske družbe, v okviru katere so osumljenci organizirali izvajanje kaznivih dejanj.

Izsledki preiskave so pokazali,  da  so  akterji  kriminalne  združbe prostitucijo  na območju Celja  organizirali tako, da so na območju Žalca opremili stanovanjsko hišo  ter za to dejavnost najprej novačili dekleta iz Slovenije.  V  nadaljevanju  so osumljenci   na različne načine vzpostavili stike  z dekleti iz Ukrajine, ki so   večinoma prihajala iz socialno šibkih
okolij  z  neurejenimi  razmerami. S  preslepitvijo o delu plesalk v nočnih lokalih  so jih pripeljali in nastanili  v gostinsko stanovanjskem objektu na območju Celja in jih prisiljevali k nudenju spolnih uslug proti plačilu. V  mnogih  primerih  so jih silili k prekomernemu uživanju alkoholnih pijač, dekleta so nato v opitem stanju silili k nudenju spolnih uslug.

Devet državljank Ukrajine in štiri državljanke Slovenije,  žrtve trgovine z ljudmi  in  zlorabo prostitucije, je v času preiskave spolne usluge nudilo najmanj  700  strankam.  Praviloma polovico  zaslužka  od spolnih uslug so zadržali  osumljenci. Dekletom so celo zastavili višino mesečnega zaslužka, običajno  okoli 1.000 €, če niso opravile dovolj storitev, so morale razliko poravnati  same.  Cena spolnih uslug je znašala od 60 do 180 €. Pridobljeno
premoženjsko korist osumljenih še ugotavljajo.

Foto: pixabay.com

Poleg omenjenega so osumljeni zavajali upravne organe v Republiki Sloveniji v postopkih izdaje dovoljenj za delo in prebivanja deklet.

V  zadevi  je bilo  kazensko ovadenih osem fizičnih oseb in ena pravna oseba, za skupno petnajst kaznivih dejanj  trgovine z ljudmi po 113. členu Kazenskega zakonika (KZ-1)  in kaznivih  dejanj   zlorabe  prostitucije po 175. členu Kazenskega zakonika (KZ-1).

Pet  oseb je bilo v soboto privedenih k preiskovalnem sodniku Okrožnega sodišča v Celju, ki je zanje odredil sodno pridržanje.

Na  področju  boja  zoper  trgovino z ljudmi policija na podlagi izvajanja svojih  nalog ugotavlja,  da se Republika Slovenija na področju trgovine z ljudmi pojavlja kot ciljna država za  državljanke  tretjih držav iz vzhodne in  jugovzhodne  Evrope,  ki  so v Republiki Sloveniji izkoriščane v zvezi s prostitucijo  (Ukrajina,  Moldavije in Srbija) in  za dekleta iz območja EU (Madžarska,  Slovaška), ki v Republiki Sloveniji nimajo urejenega začasnega
prebivanja,  niti  niso  zaposlene  in  ustrezno  socialno  in  zdravstveno zavarovane.

V  povezavi  z omenjeno problematiko velja poudariti, da storilci z zlorabo odvisnega  in podrejenega položaja domnevnih žrtev in z zlorabo ranljivosti žrtev dosežejo žrtvino podreditev in vdajanje v prostitucijo. Ugotavlja se, da  storilci žrtev ne prisiljujejo v prostitucijo z uporabo fizične sile in z  omejevanjem  gibanja,  temveč  za  njihov  nadzor uporabljajo prefinjene metode   ekonomskega   prisiljevanja   oziroma   spravljanja   v  finančno odvisnost , kot npr. s finančnim kaznovanjem za nespoštovanje hišnega reda
in  pravil  na delovnem mestu, fiktivno minimalno plačo, vračilom dolga, ki je  nastal  s pridobitvijo delovnega dovoljenja in prihodom v Slovenijo in podobno.

 

M.I.