V članku “Zaradi zanemarjanja konj obsojen na osem mesecev zapora” objavljenem na rtvslo.si lahko beremo, da je brežiško sodišče posestnika, lastnika in skrbnika konj Jožeta Klemenčiča zaradi mučenja živali obsodilo na osem mesecev zapora, sodba pa še ni pravnomočna. Obramba Klemenčiča je napovedala pritožbo zaradi pomanjkljivo ugotovljenega dejanskega stanja.

Sodišče je ugotovilo, da konji niso imeli dovolj krme, da so trpeli, pomanjkljiva je bila tudi njihova veterinarska oskrba.

Brežiški okrajni sodnik Almir Kurspahić je v obrazložitvi sodbe napisal, da Klemenčič od poletja do sredine oktobra 2017 na njegovem posestvu v Cundrovcu pri Brežicah vsaj 14 konjem ni zagotavljal zadostne krme ter pitne vode in veterinarske ter vojaške oskrbe. V slabem rejnem stanju so bili skoraj vsi konji, tri kobile shirane z atrofijo mišic, ena popolnoma shirana ter z razklanimi kopiti, njeno žrebe je poginilo.

Dokazni postopek je po oceni sodišča pokazal, da so v celoti izpolnjeni vsi zakonski znaki mučenja živali. Pri sodbi sodnik sicer ni upošteval očitkov tožilstva o surovem ravnanju ter trajnem pohabljenju. Po mnenju prvostopenjskega sodišča ni dvoma, da je šlo za mučenje živali, to je možno storiti na dva načina, ali s surovim ravnanjem ali z nepotrebnim povzročanjem trpljenja. Na sodišču je dokazni postopek pokazal, da so konji trpeli, da niso imeli dovolj krme, da sta bili kovaška in veterinarska oskrba pomanjkljivi in konjem je primanjkovalo ustreznih hranil. Voda bi morala biti pitna in sveža.

Tudi na denarno kazen je bil Klemenčič obsojen, na 900 evrov zaradi kaznivega dejanja oškodovanja tujih pravic, ko je junija 2017, tik pred javno dražbo, katero je zaradi poplačila upnikov razpisalo ljubljansko sodišče, dal s posestva odpeljati prikolico za prevoz konj. Franc Krošelj, soobtoženi, za katerega je sodišče ocenilo, da je tudi bil skrbnik konj, je bil obsojen na pogojno kazen šestih mesecev zapora s preizkusno dobo treh let.

Po navedbah časnikov je bilo nekoč posestvo Vitacel ponos slovenskega konjeništva, čreda konj, tudi po več kot 300 jih je bilo, med največjimi in najboljšimi v Sloveniji in tudi v Evropi.

V zlatih časih Vitacela je bilo v zlatih časih vzorno poskrbljeno, po letu 2010, ko se je podjetje Vitacel začelo spopadati s finančnimi težavami, tudi brezupnimi poskusi reševanja poslov in blokadami, je šlo na posestvu konj samo navzdol, močno se je skrčila čreda.

V javnost je že leta 2011 prišla informacija o tem, da je za konje na posestvu slabo poskrbljeno, a se je zgodba okoli zanemarjenih konj dokončno začela razpletati leta 2017, ko so se na veterinarsko inšpekcijo obrnili z veterinarske fakultete, kjer so 2. aprila 2017 secirali poginulo žrebe, ki je bilo pripeljano s posestva. Nato je sledil odvzem preostalih konj s posestva.

Zaradi napovedanih pritožb bo o zadevi presojalo še višje sodišče, Klemenčič pa je zaradi odvzema konj vložil upravni spor, ki še ni končan, je poročalo Delo.

Članek “Zaradi zanemarjanja konj obsojen na osem mesecev zapora” je dosegljiv tukaj: https://www.rtvslo.si/crna-kronika/zaradi-zanemarjanja-konj-obsojen-na-osem-mesecev-zapora/494283