Od danes se je mogoče starostno upokojiti s 60 leti starosti in 40 leti pokojninske dobe

Foto: pixabay.com

Z današnjim dnem je v veljavo stopila določba, da morata biti tako moški kot ženska za starostno upokojitev stara 60 let in imeti 40 let delovne dobe brez dokupa. Po poročanju STA se lahko upokojijo tudi osebe, ki dopolnijo 65 let in imajo najmanj 15 let pokojninske dobe.

Ob tem STA navaja, da si lahko osebe starostno pokojnino znižajo zaradi skrbi za vsakega rojenega ali posvojenega otroka v prvem letu njegove starosti. Znižanje upokojitvene starosti je mogoče tudi zaradi služenja vojaškega roka in zaradi vstopa v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje pred dopolnjenim 18. letom starosti.

Za izračun pokojninske osnove se bo upravičencem vzelo 24 najugodnejših zaporednih let od leta 1970 na prej. Predčasna bo od letošnjega leta naprej mogoča upokojitev ob dopolnjeni starosti 60 let in 40 let pokojninske dobe. V tem primeru se pokojnina odmeri od pokojninske osnove kot v primeru starostne upokojitve. V nadaljevanju se od pokojninske osnove znesek zmanjša za vsak mesec manjkajoče starosti do dopolnitve starosti 65 let za 0,3 odstotka, a ne več kot za 18 odstotkov.

Za pridobitev vdovske pokojnine mora upravičenec ob smrti zakonca dopolniti 57 let starosti, kar je 6 mesecev več kot je bilo to v letu 2019.

STA je še poročala, da bo letos letni dodatek izplačan v petih višinah v razponu od 130 do 400 evrov. Višina dodatka bo odvisna od višine pokojnine. Usklajevanje pokojnin v letošnjem letu bo v višini 3,5 odstotka. V primeru, da bo letna gospodarska rast višja od 2,5 odstotka se bodo pokojnine konec leta 2020 zvišale za 6,5 evra.

Leta 2020 je pričela veljati tudi novela, ki določa, da se odmerni odstotek za osebe, ki so dopolnile 40 let pokojninske osnove za moške zviša na 58,5 odstotka med tem, ko za ženske ostaja enak in sicer pri 63,5 odstotka.

Z novelo se lahko pokojninska osnova za vsakega otroka zviša za 1,36 odstotka, a največ za tri otroke, pri tem pa se upravičenec ne sme upokojiti predčasno.

Vir: STA