Z manjšo zamudo so danes na Rogli za obiskovalce odprli nov inovativen primer doživljajske ponudbe v Sloveniji. Tuji zasebni investitor Erlebnis Akademie je preko svoje češke družbe Zažitkova Akademie z investicijo, vredno 4,5 milijona evrov, poskrbel za prvo pohodno leseno konstrukcijo pri nas in deveti tovrstni projekt v Evropi.

Lastniki zemljišča Občina Zreče, predstavniki tujega investitorja ter podjetje Unitur, ki na Rogli upravlja s smučišči in hoteli, so v mesecu maju položili temeljni kamen za projekt Pot med krošnjami. Takrat so načrtovali, da bo projekt končan že v mesecu avgustu. Kljub dejstvu, da so z zamudo odprli objekt in tako zamudili poletno turistično sezono, vsi deležniki verjamejo, da bo zanimanje vseeno veliko, saj bo objekt obiskovalcem na voljo vse dni v letu, razen božičnega dne in nekaj dni pozno jeseni, ko bodo opravljali letne remonte.

Pri projektu Pot med krošnjami gre za edinstven projekt v Sloveniji, katerega konstrukcija je izdelana večinoma iz lesa. Objekt sestavlja 522 metrov dolga sprehajalna pot, ki se nahaja največ 20 metrov nad tlemi ter 37 metrov visok razgledni stolp z dodatnimi 521 metri krožne poti. Obiskovalci bodo tukaj našli nekaj adrenalinskih in izobraževalnih postaj, ki jih bodo po besedah prvega moža nemškega podjetja Bernda Bayerköhlerja vsako leto dopolnjevali z novimi vsebinami. Prvo dopolnitev bi naj objekt pridobil že naslednjo pomlad, ko bodo zgradili 40 metrov dolg tobogan, ki bo poskrbel za spust iz vrha stolpa nazaj do poti.

Direktor podjetja Pot med Krošnjami Jurij Gulič je ob otvoritvi objekta povedal, da je objekt prijazen tudi starejšim, gibalno oviranim in invalidnim osebam ter družinam z otroškimi vozički, saj na njem ni ovir. Cena karte za odraslo osebo znaša 10 evrov, za družino pa 25 evrov. Gulič je še povedal, da je ob jasnih dneh pogled stolpa veličasten, ko se obiskovalcem lahko pogled ustavi na severu na Olševi, Peci in Uršlji gori in nenazadnje tudi na Triglavu. Na jugu lahko obiskovalci uzrejo obronke Haloz, Gorjancev, na zahodu Kum; Snežnik in vse do Učke. V dneh, ko bo vreme kristalno čisto si bodo lahko obiskovalci z vrha stolpa ogledali tudi nekaj hrvaškega hribovja, gore v severnem delu Bosne in Hercegovine ter Panonsko nižino.

»Glede na izkušnje v drugih naših podobnih objektih bo vrhunec obiskov predstavljalo obdobje med majem in oktobrom, zlasti v času počitnic. Vseeno pa bo za obiskovalce to zanimiva dogodivščina tudi v zimskem času, še posebej, ker na Roglo smučarji pripeljejo do vrha in tako na smučanje ne pridejo v smučarskih čevljih,« je dejal Bayerköhler za STA. Kljub temu, da trenutno še ne vedo na kakšen odziv bo investicija naletela v Sloveniji vseeno pričakujejo okoli 200.000 obiskovalcev letno.

Celotno naložbo je zasebni investitor kril sam. Občina Zreče je pri tem poskrbela za zemljišča, ki mu jih je dala v 15 letni najem z možnostjo dvakratnega petletnega podaljšanja. Zreški župan Boris Podvršnik je ob odprtju objekta povedal, da gre s tem projektom za nadaljevanje razvoja tamkajšnjega turizma.

Zasebnemu investitorju Erlebnis Akademie, ki je največji upravljalec naravnih parkov in zaposluje 100 ljudi bi se naj investicija povrnila v šestih do osmih letih.  Krovno podjetje, ki upravlja s petimi podobnimi objekti v Nemčiji in Avstriji in češko podjetje, ki upravlja s tremi podobnimi objekti na Češkem in Slovaškem se ukvarjata z načrtovanjem, postavljanjem in upravljanjem adrenalinskih in družinskih parkov, ki temeljijo na trajnostnem turizmu. Sedaj v družbi nov podoben projekt načrtujejo še v Franciji, je še poročala STA.

Vir: STA