Od sobote v mestnem parku v Celju na voljo proga za tek na smučeh

Foto: MOC

Po nekaj dneh intenzivnega zasneževanja, ko so to omogočale dovolj nizke temperature in drugi vremenski pogoji, je družbi ZPO Celje, ki upravlja z javno športno infrastrukturo, v mestnem parku uspelo urediti progo za tek na smučeh. Ljubiteljem te priljubljene rekreacije je proga na voljo od sobote.

Letošnja proga ima v primerjavi z lansko nekoliko spremenjeno traso in ne bo več  v obliki srca, bo pa nekoliko daljša, njena dolžina bo približno 500 metrov. Na podlagi soglasja, ki ga je za ponovno ureditev proge v mestnem parku izdala celjska območna enota Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVDKS), so morali upoštevati določilo, da se je pri trasiranju proge treba izogniti koreninskim sestavom nekaterih vrst dreves.

V družbi ZPO Celje so intenzivno zasneževali v zadnjih nekaj dneh, za pripravo proge pa bo izdelanega približno dva tisoč kubičnih metrov tehničnega snega. Snežna topova sta na polnih obratih delovala predvsem ob zgodnjih jutrih in večerih, ko so bile temperature najbolj pod lediščem. Pri pripravi snega v ZPO Celje ne uporabljajo nobenih kemikalij, kar je bil tudi eden od razlogov, da je ZVKDS izdal soglasje za ta projekt.

Uporaba proge bo tako kot lani brezplačna, bo pa treba plačati za izposojo tekaške opreme, kar bo tudi letos zagotovil Teniški klub Celje.

Vse ljubitelje teka na Mestni občini Celje naprošajo, da pri uporabi proge upoštevajo navodila, ki bodo navedena na informativni tabli, ostale obiskovalce mestnega parka pa, da ne hodijo po progi.

V zimskih radostih bodo lahko uživali tudi otroci, saj so v ZPO Celje v mestnem parku, pri teniških igriških, uredili še manjše sankališče.

Matija Kovač, župan Mestne občine Celje:

»Veseli me, da je družbi ZPO Celje uspelo pripraviti progo za tek na smučeh v mestnem parku in spet ponuditi to obliko priljubljene rekreacije v atraktivnem delu mesta, kjer so na voljo še druge možnosti za ukvarjanje s športom. Verjamem, da bodo prebivalci Celja po lanski uspešni premieri teka na smučeh v mestu, ki je naletela na zelo pozitiven odziv,  tudi letos dobro izkoristili to možnost gibanja v naravi in skrbi za zdravje. Upajmo, da bo vreme zdržalo in da bo ljubitelji zimske rekreacije lahko čim dlje uživali v možnostih, ki so jim na voljo.«

Ivan Pfeifer, direktor ZPO Celje:

 »V naši družbi smo zelo zadovoljni, da nam je uspelo izdelati  dovolj tehničnega snega za pripravo proge za smučarski tek v mestnem parku. Zasneževati smo pravzaprav začeli že lani decembra, vendar nam vremenski pogoji niso bili naklonjeni. Ne gre namreč samo za primerno temperaturo, pomembna sta tudi vlaga in veter. Glede na količino  tehničnega snega ocenjujemo, da bi ob ugodnih vremenskih pogojih proga lahko zdržala do začetka marca. Verjamem, da bodo številni ljubitelji teka na smučeh, da jih je precej se je pokazalo lani, v tem času prišli na svoj račun.»

Mestna občina Celje