Odločitve stranke LDS in njihovih naslednikov Sloveniji naložile plačilo več kot 300 milijonov evrov tujim državljanom in to brez ustavne podlage

Foto: Twitter

V teh dneh, natančneje 20. junija bo minilo 20 let od podpisa o nasledstvu po nekdanji SFRJ. V sklopu tega je bila leta 2014 izdana tudi sodba Evropskega sodišča za človekove pravice v zadevi Ališič na podlagi katere Sklad za nasledstvo RS izplačuje določena vrednostna izplačila.

Teh izplačil je bilo do 31. maja 301.872.062 evrov, od tega okoli 165 milijonov varčevalcem ljubljanske banka d.d., Glavne filiale Zagreb in okoli 136 milijonov varčevalcem ljubljanske banke d.d., Glavne filiale Sarajevo. Skupno je bilo vloženih 38.769 zahtevkov, do 31. maja 2021 je Sklad rešil 38.564 zadeve. Ker Slovenija redno izvršuje sodbo sodišča je bilo doslej tujcem tako izplačanih več kot 301 milijona evrov, kar ni ravno hvale vredno.

Slovenija spoštuje vse mednarodne pogodbe, vendar Dunajski sporazum v vprašanjih nasledstva zelo jasno pove, kako se bo reševalo vprašanje deviznih varčevalcev v nekdanji Jugoslaviji. To vprašanje načeloma še ni rešeno.

Na drugi strani Slovenija v zadnjih letih ni zagotovila pred sodiščem načela teritorialnosti in ni dokazala, da ni imela nobenih koristi od hranilnih vlog. Posledicah teh dejanj je, da mora sedaj deviznim varčevalcem plačati več kot 300 milijonov evrov, kar bodo plačali slovenski državljani tujim državljanom. Nekateri pravni strokovnjaki so prepričani, da so bili inštrumenti do leta 2008 dobro nastavljeni, v nadaljevanju pa Slovenija ni znala predstaviti pravih argumentov, da bi preprečila takšne zadeve. Tako danes slovenski državljani plačujejo za prihranke tujih državljanov, ki so jih imeli v bankah drugih držav.

Več lahko preberete na spodnji povezavi.

Vir: Nova24TV