Odsotnost Roberta Goloba na seji državnega zbora pri stranki SDS zastavlja vprašanje o bojazni pred poslanskimi vprašanji vezanimi na slovenski zdravstveni sistem

Foto: X tolemamo
V Slovenski demokratski stranki so se odzvali na odsotnost premierja Roberta Goloba na 12. redni seji DZ, kjer je opravljal tudi funkcijo ministra za zdravje. Kot poudarjajo v največji opozicijski stranki, so za omenjeno sejo na dan 18. 9. 2023, predsedniku vlade v funkciji ministra za zdravje Robertu Golobu ustna poslanska vprašanja iz tega resorja napovedali štirje poslanci iz Poslanske skupine SDS, poslanec iz NSi ter poslanka iz SD.
Toda za mnoge presenetljivo, druge pa ne so isti dan iz Državnega zbora RS poslanci prejeli sporočilo, da bo predsednik vlade tega dne odsoten od 13. ure dalje. Po mnenju SDS slednje predstavlja kršitev 241. člena Poslovnika DZ. Ta namreč narekuje, da mora predsednik vlade ali minister ali generalni sekretar vlade svojo odsotnost pri obravnavi poslanskih vprašanj na seji državnega zbora najaviti najkasneje pet dni pred začetkom seje državnega zbora.
“Slovenska javnost, predvsem pacienti in pacientke so zaradi odsotnosti predsednika vlade v funkciji ministra za zdravje prikrajšani za več odgovorov, saj so poslanci pripravili pomembna vprašanja, ki se dotikajo zdravstva: 
Jelka Godec – glede smernic zdravstvene politike za leti 2024 in 2025;
Karmen Furman – glede področja duševnega zdravja;
Zvone Černač –  glede investicij na področju javnega zdravstva;
Tomaž Lisec  – glede (ne)reševanja problematike delovanja službe nujne medicinske pomoči in satelitskih urgentnih centrov;
Janez Cigler Kralj – glede uvedbe pilotnega projekta za izboljšanje učinkovitosti javnih zdravstvenih zavodov;
Bojana Muršič – glede Urgentnega centra Ptuj,” so v odzivu na takšno ravnanje Goloba zapisali v SDS.
Ob tem še poudarjajo, da glede na 235. člen Poslovnika DZ lahko minister manjka le zaradi obveznosti v institucijah Evropske unije ali zaradi mednarodnih obveznosti. Kot poudarjajo poslanci uradnega obvestila o odsotnosti ministra Goloba niso prejeli. V SDS sezato sprašujejo, ali se je dr. Robert Golob nemara ustrašil vprašanj oz. je želel skriti svojo pasivnost na tem področju ali ga je zaustavila kakšna zadeva zasebne narave.
Menijo, da je slovenska javnost upravičena do odgovora, zakaj si je predsednik vlade privoščil kršitev Poslovnika Državnega zbora RS oz. če je bežal – pred kom ali čem je bežal.
“Na podlagi navedenih dejstev pričakujemo, da bo prvi minister dr. Golob svoje ravnanje javnosti ustrezno pojasnil,” so še zapisali v SDS.
Vir: SDS