Kot vsako leto bo tudi tokrat Odvetniška zbornica Slovenije proslavila svoj praznik, ko je iz deželne postala nacionalna zbornica, z akcijo Dan odvetniške pravne pomoči pro bono. Jubilejni 10. Dan odvetniške pravne pomoči pro bono bo potekal v sredo, 16. 12. 2020.

V Odvetniški zbornici Slovenije jih veseli, da je tudi letos častni pokrovitelj dogodka predsednik Republike Slovenije g. Borut Pahor.

 

Slovenski odvetniki želijo pomagati predvsem tistim, ki so pomoči najbolj potrebni in ki si zaradi pomanjkanja finančnih sredstev ne upajo prestopiti praga njihovih pisarn.

Kako bo potekalo brezplačno pravno svetovanje

 

Odvetniki se zavedajo, da v teh težkih časih omejitev in izolacije državljani še posebej potrebujo njihovo pravno pomoč. Zaradi izrednih razmer, ki jih je povzročil koronavirus, pa bo letošnji dogodek potekal malo drugače, in sicer bodo pro bono (brezplačno) pravno pomoč nudili po telefonu, preko elektronske pošte ali preko videokonference. Zaradi večje učinkovitosti in organiziranosti dela bodo odvetniki stranke sprejemali po predhodnem naročilu na telefonsko številko.

Odvetniki bodo državljanom na ta dan posredovali predvsem splošne informacije o problemu oz. sporu in jim pojasnili pravne možnosti, ki jim jih v njihovem primeru omogoča zakonodaja in sodna praksa.

Pripominjajo, da lahko odvetniki ljudem, ki že imajo pooblaščence, vendar želijo brezplačno preverjati njihovo delo ali pa se izkaže, da zgolj preverjajo odgovore na svoja vprašanja pri več odvetnikih, pravno pomoč v okviru te akcije tudi odklonijo.

 

Več informacij o sodelujočih odvetnikih in načinu izvedbe je bilo včeraj, dne  10. 12. 2020, objavljenih na spletni strani Odvetniške zbornice Slovenije www.odv-zb.si

Vir: Odvetniška zbornica Slovenije