Odziv SDS na ukinitev Nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja

Foto: SDS

Slovenska demokratska stranka nam je posredovala odziv na odločitev vlade Roberta Goloba glede ukinitve Nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja. Le-tega objavljamo v nadaljevanju.

“Namesto, da bi iskala skupne rešitve za naše težave, vlada Roberta Goloba neti sovraštvo in razdor”

Vlada Janeza Janše je 12. maja 2022 razglasila, da se 17. maj v Republiki Sloveniji obeležuje kot Nacionalni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja. V obrazložitvi je med drugim zapisala: 

»Samostojna država Slovenija je bila leta 1991 utemeljena na temelju obsodb vseh totalitarizmov, tudi na temelju obsodbe zločinov komunizma. Evropska unija je prav tako utemeljena na obsodbi vseh totalitarizmov.  Žal je v samostojni Republiki Sloveniji odnos do žrtev komunističnega totalitarizma še vedno ali celo čedalje bolj nepieteten.«

Ob vseh barbarskih potezah, s katerimi po demokratični in civilizirani državi lomasti sprega Svobode, SD in Levice, je ukinitev dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja zgolj še ena pričakovana instant gverilska akcija, ki tepta temeljne civilizacijske norme, ki se dotikajo pojmov pietete, pravice in resnice, na katerih mora trdno stati vsaka zrela državna entiteta, ki je spravljena s svojo zgodovino. Vlada po tekočem traku zapravlja priložnosti, da bi izvedla potrebne reforme in se osredotočila na prihodnost. Medtem ko bi lahko iskala skupne rešitve za naše težave, raje neti sovraštvo in razdor ter se obrača k maščevanju, lažem, prikrivanju in ponovnemu potvarjanju preteklosti.

Naše sporočilo za revanšistično garnituro na oblasti je, da izbris dneva ne pomeni izbrisa več kot 600 morišč in več sto tisoč žrtev režima, ki ga branijo kot ponosni nasledniki. V Slovenski demokratski stranki verjamemo v besede, ki jih je na včerajšnji spominski slovesnosti »Ker smo ljudje« izrekel misijonar Pedro Opeka: »Resnica in priznavanje krivic sta podlaga vsake sprave.«

 

SOJ SDS