Opozorilo Romane Tomc, da je potrebno v poročilu vladavine prava za Slovenijo v letu 2023 upoštevati tudi dogajanje vezano na RTV Slovenija

Foto: Romana Tomc

Evropski parlament je v minulih dneh razpravljal o vladavini prav v Evropski uniji. Ob robu razprave je evropska poslanka iz vrst Evropske ljudske stranke Romana Tomc komisarko Vero Jourovo obvestila o aktualnem dogajanju povezanim z RTV Slovenija. Tomčeva je še opozorila, da je potrebno ta dejstva upoštevati pri poročilu vladavine prava za Slovenijo v letu 2023.

V pismu je Romana Tomc komisarko opozorila, da so bila na temo RTV Slovenija že večkrat izrečena opozorila o želji po vplivanju na ta medij s strani aktualne vlade. V nadaljevanju jo je seznanila, da je sedaj Golobova vlada pripravila predlog sprememb zakona o javnih zavodih, s katerimi bi lahko zaobšli za njih neugodno odločitev Ustavnega sodišča.

To dokazuje, da gre pri želji po menjavi vodstva RTV Slovenija za izključno politično željo. Tomčeva je komisarko še opozorila, da se v zadnjih dneh pojavljajo informacije, da naj bi ena od Ustavnih sodnic delovala tudi v Mirovnem inštitutu, ki je del nevladnih organizacij, ki naj bi po samih besedah premierja pripravili omenjeni zakon.

Vir: Romana Tomc