Osebe, ki so se proti gripi cepile v prvi polovici novembra samoplačniško, kljub temu, da bi jim to pripadalo na račun zavarovalnice, denarja ne bodo dobile vrnjenega

Foto: pixabay.com

Konec novembra so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) beležili veliko zanimanje za cepljenje proti gripi. To pripisujejo temu, da je veliko ljudi spoznalo pomen cepljenja proti gripi. Na drugi strani pa ugotavljajo, da ravno v letošnjem letu, ko je zanimanje za cepljenje tako veliko, prišlo do zapleta glede plačila stroškov cepljenja.

NIJZ pred spremembo Pravilnika o določitvi Programa cepljenja in zaščite z zdravili za leto 2019 ni imel pravne osnove za cepljenje oseb, ki so upravičene do brezplačnega cepljenja v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja. Kljub vsemu so se mnogi upravičenci cepili ampak samoplačniško. Tako so bili za to pravico prikrajšani vsi, ki jim takšna pravica pripada in so se cepili med 1. 11. in 16. 11. 2019, ko je pravilnik začel veljati. Na NIJZ navajajo, da takšnim osebam ne morejo vrniti denarja, ker bi s tem kršili zakonodajo.

Od uveljavitve pravilnika pa cepljenje proti gripi za vse rizične skupine in katerim pripada cepljenje na stroške zavarovalnice poteka nemoteno. Na NIJZ še upajo, da ta zaplet ne bo vplival na odločitev posameznikov glede cepljenja proti gripi.

M.I.