Osnovnošolci prihodnji teden v šolah po dosedanjem modelu, v šole se vračajo vsi dijaki!

Foto: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport

Ljubljana, 4. marec 2021 – Po besedah ministrice dr. Simone Kustec se bo pouk za učence v osnovnih šolah tudi v ponedeljek 8. marca 2021 nadaljeval enao kot doslej, torej po modelu B. Po besedah ministrice se v ponedeljek v šole vračajo tudi ostali dijaki srednjih šol in sicer po modelu C. Zaradi tega se s ponedeljkom odpirajo tudi dijaški domovi.

V srednjih šolah bo tako pouk potekal na način, da bo v razredih polovica dijakov oziroma oddelkov, ostala polovica pa se bo izobraževala na daljavo. Po modelu C lahko ravnatelji določijo število učencev v šolah in število učencev, ki se bodo izobraževali na daljavo. Glede na trenutno epidemiološko sliko se bodo dijaki v oblikah izobraževanja izmenjavali tedensko.

“Kljub temu, da je aktualna epidemiološka slika v državi še vedno zahtevna, sem vesela, da nam je s skupnimi močmi in razumevanjem uspelo predčasno zagotoviti pogoje, da se v šolske prostore in dijaške domove lahko varno vrnejo tudi dijakinje in dijaki. Šole in dijaški domovi so pripravljeni. Pri tem gre poleg zahvale pedagoški in epidemiološko-zdravstveni stroki velika zahvala vodstvom ter zaposlenim v šolah in dijaških domovih, ker ste z izjemno mero razumevanja ter predanosti zagotovili vse potrebno za izvedbo pouka tako v šolah, kot tudi na daljavo. Zavedati se moramo, da je priprava protokolov namestitve v dijaških domovih, organizacije dela in pouka v sedanjih razmerah izredno zahteven projekt. Prav posebno zahvalo in spoštovanje pa želim ob tej priložnosti nameniti našim dijakinjam in dijakom, ker ste potrpežljivo čakali na vrnitev, ker ste razumeli in solidarno pomagali celotni državi, da se je slika boja z virusom toliko popravila, da boste lahko tudi vi v prilagojeni obliki modela C zopet varno pridobivali znanje v prostorih šole,” je izpostavila ministrica prof. dr. Simona Kustec.

Vlada je spremenila tudi odlok o nošenju mask, ki sedaj predvideva, da vsi učenci od 6. razreda osnovne šole tudi v matičnih razredih uporabljajo zaščitne maske. V veljavi ostaja obvezno tedensko testiranje s hitrimi antigenskimi testi za zaposlene v zgoji in izobraževanju.  Tudi ministrica je danes na novinarski konferenci povedala, da za naslednji teden načrtujejo pričetek cepljenja zaposlenih v izobraževalnih ustanovah.

M.I.