Osrednja tema letošnjega Koliščarskega dneva koliščarska prehrana

Foto: Robert Fojkar

V Društvu Fran Govekar Ig v zavedanju pomembnosti dediščine koliščarstva ponovno pripravljajo projekt projektom V deželi koliščarjev, v okviru katerega bodo organizirali različne aktivnosti in obujali spomin na obdobje koliščarjev.

Projekt pripravljajo v sodelovanu z dr. Antonom Veluščekom, svetovno znani arheolog, ki je tudi član društva. DR. Velušček se lahko podpiše pod nekatere izjemne najdbe iz koliščarskega obdobja (najstarejši lok, posode). Našel je tudi najstarejše kolo – del voza, ki je trenutno, po restavriranju v Nemčiji, na ogled v Mestnem muzeju v Ljubljani, replika pa v okviru razstave Koliščarji z Velikega jezera na Igu.

V okviru projekta V deželi koliščarjev društvo organizira predavanja pod naslovom Barje, ali te poznam, koliščarski tabor, kot osrednjo prireditev pa KOLIŠČARSKI DAN, ki je postal tradicionalna prireditev.

Tudi letos so pripravili arheološke, naravoslovne in ustvarjalne delavnice ter spremljevalne aktivnosti. Ker je Slovenija letos kulinarična destinacija, so tudi za tokratni koliščarski dan za osrednjo temo izbrali KOLIŠČARSKO PREHRANO.

To bo tema na marsikateri delavnici, predvsem pa v koliščarski kuhinji. Sicer pa si bodo obiskovalci v delavnicah lahko pripravili podpepelnjak, iskali in obdelovali arheološke najdbe, oblikovali glino, spoznavali lan in njegove značilnosti, se preizkusili v tkanju, tekmovali v lovu na belega bobra, spoznavali rastlinski in živalski svet v času koliščarjev, spoznavali Jalnove Bobre in Pregljeve zgodbe s konca kamene dobe, in še in še…

Na koliščarskem dnevu bo potekala tudi slikarska kolonija, kjer bodo slikarji slikali motive iz koliščarskega življenja.

Avtor: Društvo Fran Govekar Ig